De Amazon Appstore: wel een categorie “Kids”

amazon-app-store-app1Iedereen kent Google Play. Dat je ook in de Amazon Appstore apps kunt vinden voor je Android tablet en smartphone is vrij onbekend. Officieel is de Amazon Appstore nog niet in Nederland gevestigd, maar het is al een paar jaar mogelijk om deze appstore te installeren en te gebruiken. Het is zelfs vrij simpel, zie dit artikel. De shop werkt goed en zoeken is een verademing vergeleken met Google Play.

Download de Amazon Appstore via www.amazon.com/getappstore.
De meeste apps zijn Engelstalig en de beschrijvingen zijn in het Engels. Vooral educatieve spelletjes en creatieve apps zijn voor Nederlandstalige kinderen interessant. Denk aan: puzzels, muziek maken, monsters tekenen, boodschappen doen, bouwen, dierengeluiden raden, tellen, etc. Een groot deel van onderstaande apps zijn gevonden via de Amazon Appstore.

androidapps600

Zoeken

Net als in Google Play is het mogelijk te zoeken op categorie. Naast Education vind je hier gelukkig wél een categorie Kids. Binnen deze categorie zijn er mogelijkheden om je zoekopdracht te verfijnen; op een subcategorie (Alphabet, Animals, etc), trefwoord, relevantie, prijs, beoordeling of verschijningsdatum. Met de zoekterm Dutch kun je apps vinden die in het Nederlands worden aangeboden.

subcategorieKids
Subcategorie Kids
verfijnen
Verfijn de zoekopdracht

Amazon onthoudt welke apps je hebt gedownload en geeft tips: Inspired by Your Browsing History, New for You en Recommended for You. Amazon heeft hier via hun online winkel (waaronder 60% van alle verkochte ebooks in de US) veel ervaring mee. Dit lijkt een beetje op de Genius functie in de iTunes App Store, maar bij Amazon worden deze tips op de home-page gegeven en wordt niet alleen de aanschaf, maar ook de surf-geschiedenis opgeslagen.

Amazon controleert de apps voordat ze in de winkel komen. Er staat dus minder rommel tussen. Ook technisch worden de apps bekeken of ze zowel voor Android als voor Kindle tablets geschikt zijn.

inspired

Beheer

Via de online webwinkel kun je je apps bekijken en beheren en zien of aankopen compatible zijn met jouw Android apparaten. Apps die je via de computer aanschaft, kun je in de mobiele app terugvinden bij My Apps > Cloud. Deze aangeschafte apps zijn eenvoudig in de app te downloaden en installeren. Maar natuurlijk kun je ook meteen op je tablet of telefoon apps kopen.

manageapps

Cloudcompatible

Betalen

Betalen gaat via een creditcard of het gebruik van een giftcard.
Elke dag is er een Free App of the Day. Dit zijn overigens niet altijd kinderapps. De uitgever kan bij het aanmelden van zijn app aangeven of deze beschikbaar is voor Free App of the Day. Voor uitgevers is er, net als in de iTunes App Store, de mogelijkheid om promocodes weg te geven.

freeappoftheday

Voor elke app die je download, komt er een factuur via de mail, ook voor de gratis apps.

factuur

Conclusie

Zodra de Amazon Appstore naar Nederland komt, zou deze in korte tijd Google Play voorbij kunnen streven. Nu al verkopen in Amerika sommige apps veel beter via Amazon. Een voorbeeld is Nemo’s Reef, een app die volgens dit artikel op Distimo 97% meer downloads heeft via Amazon.

Amazon biedt uitgevers een gratis testservice om te kijken of een Android app geschikt is voor Amazon. De meeste grote Nederlandse uitgevers bieden hun apps nog niet aan via Amazon. Alleen van uitgever Heppi vond ik onder meer Bo’s Dinnertime en van Tizio BV de prentenboek app Moddermonster.

Uitgevers hoeven, anders dan bij Google Play en iTunes App Store, niet voor hun account te betalen om hun apps via Amazon te verkopen. Amazon houdt 30% van de verkoopprijs, wat vergelijkbaar is met de andere shops. Informatie voor uitgevers staat hier. Amazon zet naar wens DRM op de apps om ze te beveiligen tegen illegale verspreiding.

Loading