Zacht zijn de wolken, kindergedichtenapp voor Apple en Android!

Onze app Zacht zijn de wolken is zojuist verschenen! Het is een gedichten tablet app voor kinderen van 3 tot 10 jaar. De tekst is geschreven door Rian Visser en de tekeningen zijn van Tineke Meirink.

Voor jonge kinderen staan er versjes in over begrippen als koud, diep, kaal, zacht, hard, etc. Omdat die begrippen vaak meerdere betekenissen hebben (je kunt hard rijden of een noot kan hard zijn) ontwikkelt dit niet alleen het taalgevoel en de woordenschat, maar is het ook belangrijk voor de wereldoriëntatie. Alle begrippenversjes worden aan de hand van een fotospelletje ingeleid. De beloning volgt dan in de vorm van het gedichtje.

De app maakten we in samenwerking met Uitgeverij Gottmer en met een subsidie van het Nederlands Letterenfonds.

Zacht zijn de wolken, iPad App Store
Zacht zijn de wolken, Google Play

Elfjes

Al wat oudere kinderen kunnen in de app zelf dichten in de vorm van elfjes. Die elfjes kunnen worden opgeslagen of zelfs vanuit de app worden gemaild aan vrienden, vriendinnen of familie.
Elfjes zijn gedichtjes van 11 woorden verdeeld over 5 zinnen. De eerste zin heeft 1 woord, de tweede 2 woorden, de derde 3 woorden, de vierde 4 woorden en de vijfde weer 1 woord. Een toegankelijke manier voor kinderen die al kunnen schrijven om met taal te spelen en experimenteren. En het hoeft niet eens te rijmen. Mag wel natuurlijk. Dit is een voorbeeld:

diep
in gedachten
een vel papier
ik maak een gedicht
klaar

Geschreven door: Rian Visser

Nog eentje doen? Deze maakte ik zelf:

diep
ben jij
met je gedichten
kan er niet bij
haast

Geschreven door: Bert Vegelien

Digibordles

Bij de app maakten we een digibordles, speciaal voor het onderwijs. Een gratis versie van de digibordles met het gedicht Zacht kun u hier downloaden.
Digibordles, gratis demo
Digibordles, volledige versie bestellen

Reactie van een leerkracht:

‘Ik heb gebruik gemaakt van de tips op jouw site en het boek Zacht zijn de wolken. Het is een groot succes! Waar ik echt verrast door ben is de reactie van de kinderen op de associaties die ze zelf hebben bij een begrip. Ik vraag hun vooraf de ogen te sluiten en zich iets bij het genoemde begrip voor  te stellen bij het genoemde begrip.
Ontroerend vind ik het om te horen wat ze zich voorstellen en  om te zien hoe ze zich door elkaar laten verrassen. Ze zijn nieuwsgierig naar wat de ander zich heeft voorgesteld. En wat er van terug komt in de tekst die ik daarna voorlees. Echt heel leuk!’

NB. Het papier is via mij te bestellen voor € 10,- exclusief btw.

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.