Opnames ‘Altijd Wat’ over de bibliotheek en De Schoolschrijver

Afgelopen donderdag was ik even terug op De Valentijnschool in Amsterdam Oost waar ik vorig jaar Schoolschrijver was. Ik gaf in groep 4 een herhalingsles over de bibliotheek en het kiezen van boeken. Daarna gingen we naar de openbare bibliotheek aan het Javaplein. Saskia Adriaens van het NCRV-programma Altijd wat was erbij om te filmen.

Het was ontzettend leuk om weer even terug te zijn. Alle kinderen kenden me nog, ook de kinderen van andere klassen, die niet wisten dat ik terug zou komen. ‘Hé, Rian Visser. U bent toch de schrijfster? Weet u nog wel boek ik vorig jaar bij u geschreven heb?’ Gelukkig wist ik het nog. En de kinderen wisten ook nog heel veel. Toen ik iets over mijn boek Blitz vertelde zeiden ze: ‘Zijn de pagina’s binnenin leeg?’ Ik herinnerde me ineens dat ik ze vorig jaar een dummy had laten zien met blanco pagina’s. Mijn boeken Nippertje, Timo en het toverstokje, Beer en Bever; ze wisten het allemaal nog. Ook keken ze nog steeds naar digitale prentenboeken op Wepboek.nl en naar prentenboek apps.

Vorig jaar gingen de kinderen nog niet zo vaak naar de bibliotheek, maar dat was nu anders. Ze zijn dol geworden op boeken en ik zag dan hun lees- en schijfvaardigheid met sprongen vooruit gegaan was. Dat was ook wel logisch, want tussen groep 3 en 4 zit veel verschil. Eén jongen las zelfs al AVI-uit in groep 4.

Het was geweldig om te merken hoeveel er was blijven hangen van wat ik verteld had en hoe leuk het was elkaar weer te zien. In de klas moesten ze kiezen wat voor soort boek ze wilden gaan lenen (leesboek, prentenboek, voorleesboek of informatieboek) en of het grappig, spannend of fantasievol moest zijn. In bibliotheek gingen ze daarna zelf op zoek. Ik vond het leuk om te zien dat ze inderdaad de opdracht volgden. Een jongen die in de klas besloot een informatieboek over dieren te gaan zoeken had een mooi boek over roofdieren gevonden.

Ik kon ze niet eens helpen, want Saskia wilde mij interviewen, zodat ik mijn zorgen over de bezuinigingen op de openbare bibliotheek kon delen. Daar liet Saskia enkele kinderen voorlezen en stelde hun vragen. Wat ze geantwoord hebben, weet ik niet. Dat ga ik dinsdag 18 februari horen!

Het programma is terug te kijken via Altijd Wat Uitzending gemist.

 

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.