Er komt een prachtige app aan: Zacht zijn de wolken

Zacht zijn de wolken is een gedichtenbundel die in 2003 verscheen. Hij is geschreven door Rian Visser en geïllustreerd door Tineke Meirink en bevat kinderversjes die gebaseerd zijn op begrippen als zwaar, snel, scherp, lang, licht, etc. De bundel is uitgegeven door uitgeverij Gottmer en heeft twee drukken gehad. Het gedicht Scherp is tevens opgenomen in De Nederlandse kinderpoëzie in 1000 en enige gedichten van Gerrit Komrij.

Luister hier naar het gedicht Zacht

Dit soort begrippen hebben vaak meerdere betekenissen. Zo kan een kokosnoot hard zijn, maar een auto kan ook hard gaan. Om dit te begrijpen wordt een beroep gedaan op auditieve en visuele objectivatie van kinderen. En dat leidt vervolgens tot mogelijkheden om op basis van deze kinderpoëzie te filosoferen. Is een nijlpaardbaby klein of groot? Waarom is een veertje licht, maar kan het in de kamer ook licht zijn? Een kuikentje is zacht, maar je kunt ook zachtjes praten. Bij elk begrip horen acht foto’s die in paren van twee verschijnen. Kinderen kiezen telkens het juiste plaatje bij het begrip.

Met behulp van interactieve mogelijkheden zullen kinderen in staat zijn om zelf ontdekkingen te doen die liggen in het grensgebied van taal, wereldoriëntatie en filosofie, waarbij poëzie de sleutel is die de toegang biedt.

Oudere kinderen kunnen zelf in de app aan de slag met het maken van zogenaamde ‘elfjes’. Ze kunnen de zelfgemaakte elfjes zelfs aan elkaar mailen vanuit de app.

Subsidie

Uitgeverij Gottmer en Books2download wilden dit boek graag samen als basis gebruiken voor een app voor iPad en android tablets. Het maken en verkopen van apps is echter een risicovolle aangelegenheid. Daarom zijn we erg blij dat het Nederlands Letterenfonds het belang en de kracht van dit project onderkende. In het kader van de regeling Digitale literaire projecten 2013-2014 voor veelbelovende nieuwe initiatieven op het gebied van digitale media, werd aan Zacht zijn de wolken een productiesubsidie toegekend. Daarnaast wordt een deel van het geld van de Achmea Persoonlijkheidsprijs voor Alfabetisering, die Rian in 2013 uit handen van minister Bussemaker ontving, aan deze app besteed. Zo kunnen we een app maken, precies zoals we die voor ogen hadden.

Hoe ver zijn we er nu mee?

De vormgeving is klaar. Ook het zogenaamde Functionele Ontwerp is af. Dat is een soort storyboard waarop heel nauwkeurig en uitgebreid per pagina staat aangegeven wat, waar en hoe iets gebeurt. Van navigatie en alle aanraakpunten voor de interactie tot audio, video etc. Ook is alles al voorgelezen door Christine van Dreumel van Dedicon. Christine heeft een erg mooie stem en is logopediste. Al eerder sprak ze voor ons bijvoorbeeld Daans reis om de wereld in.

Nu is het aan de programmeur om een eerste zogenaamde ‘build’ te maken. We weten nog niet precies wanneer we klaar zullen zijn; waarschijnlijk ergens in maart. Nog even wachten dus. Via updates zullen we u hier op de hoogte houden van de voortgang.

Update 29 januari 2014
We zijn begonnen met programmeren!

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.