Kinderboekenweek Schrijfwedstrijd “De spannende wedstrijd” een groot succes

Heel veel scholen hebben meegedaan aan de Kinderboekenweek schrijfwedstrijd. Zelfs scholen uit China, Zweden en Zwitserland. De kwaliteit van de inzendingen was erg hoog. Wat hebben jullie veel fantasie en wat kunnen jullie goed schrijven en tekenen! Wij willen ook de leerkrachten bedanken, die in hun drukke lesprogramma tijd gevonden hebben om met de leerlingen deze les te doen. Veel kinderen zijn in de herfstvakantie thuis zelf doorgegaan met hun verhaal. En met fantastisch resultaat: het plezier spat ervan af.

Alle scholen die meededen krijgen een brief en een schrijfdiploma. Dit diploma kunt u ophangen in de klas of voor alle leerlingen kopiëren. Hieronder ziet u een videoboodschap van Corien Oranje en Rian Visser. Wilt u deze aan de klas laten zien?

Uitslag

Sproet de stoutste pony van stal, van Rian Visser is gewonnen door:

Groep 3 van BS De Havelt uit Handel. Verschillende groepen 3 hebben meegedaan aan de wedstrijd. Zij maakten stripverhalen en schreven er zelfs al wat woorden en zinnen bij. Bijvoorbeeld juf Karin Segers is erin geslaagd al haar kinderen een stripverhaal te laten schrijven. Het leeskoffertje is voor de hele groep!

Groep 5 van BS De Diabolo uit Kerkrade. Het is leuk om te zien hoe verschillend de scholen met de opdracht zijn omgegaan. Deze kinderen maakten elk een boekje, met daarin plaatjes van de verschillende soorten sporten: teamsport, vechtsport, race en jurysport. Ze schreven er informatie bij of een samenvatting van de boeken uit de les. En daarna schreven ze zelf een kort verhaal. Het leeskoffertje is voor de hele groep!

Hanna Niroumand uit groep 4 van BS De Tempel uit Eindhoven. Zij schreef het verhaal Een geheim. Het gaat over een meisje dat doping gebruikt met turnen. Ze maakte er een mooie tekening bij. Het is een origineel en duidelijk verhaal met een goed afloop en mooie moraal. Erg knap voor een 7-jarige. (pdf)

Man of the Match van Corien Oranje is gewonnen door:

Suzanne Vervoort en Leanne Ratan van BS De Hobbit uit Rosmalen. Zij schreven Monsters in dressuur, een prachtig verhaal over een paardrijwedstrijd waarbij je een monsterpaard kunt winnen. Opvallend waren: de humor, de fantasie, de mooie beschrijvingen en namen. (pdf)

Isis Christoffels van Signis uit Amsterdam. Alle kinderen uit de klas maakten een heel bijzonder vouwboekje. Het verhaal van Isis gaat over een voetbalwedstrijd die met 23-0 gewonnen werd. Het lijkt wel of dit verhaal echt gebeurd is. Signis is een school voor kinderen met beperkingen in horen of communiceren.

Jelle van der Marck van Jenaplanschool ’t Praathuis uit Culemborg. Hij schreef een kort verhaal mét spelfouten (hij had te weinig tijd) dat hij De gevloerde wedstrijd noemt. Het gaat over een opa, een oud-rugbykampioen, die denkt dat je tijdens een hardloopwedstrijd tegenstanders mag laten struikelen en het is erg grappig. (pdf)

Kampioen van Corien Oranje is gewonnen door:

Amber Bruins van CBS de Regenboog in Noordscheschut. Hij schreef ‘Verander.
Je kunt je echt inleven in de hoofdpersoon, Dave, die het niet makkelijk heeft, maar die toch doorzet en wil voetballen. Door een auto-ongeluk raakt hij zijn been kwijt, en je voelt hoe erg dat is voor deze sportieve jongen. Bijzonder: dit verhaal loopt niet goed af. Dave moet ermee leren leven dat hij niet meer kan voetballen. (pdf)

Emma Graafsma van BS de Bron in Dokkum. Zij schreef ‘De spannende zwemwedstrijd. Een mooi sportverhaal, dat over meer gaat dan sporten alleen. In dit verhaal voel je Julia’s onzekerheid, en zie je haar doorzettingsvermogen. Niet alles lukt, maar dat maakt het verhaal juist geloofwaardig. Ook zie je dat de schrijfster veel weet van zwemmen. (pdf)

Nacera Kalongo van IKC Prins Willem Alexander uit Vlaardingen. Zij schreef Vrienden of verraad Je moet niet bang uitgevallen zijn als je dit spannende voetbalverhaal wilt lezen, want het begint meteen met een vermissing en met bloedsporen. De hoofdpersonen zijn niet bang uitgevallen en gaan op onderzoek uit in het bos der verschrikking. Dit verhaal is nog niet af, maar het is zo spannend dat je verder wilt lezen. Nacera heeft er een prachtige illustratie bij gemaakt. (pdf)

Gladiator van Simon Scarrow is gewonnen door:

Sofie Raven van plusgroep 9 van OBS De Vliegenier uit Apeldoorn. Zij schreef De weddenschap. Corien en Rian hebben er een collega bij. Het is een goed verhaal met prachtige levendige dialogen, spannend geschreven en mooi tijdsverloop. Leestekens worden correct gebruikt, het perspectief klopt, de tijd is consequent: petje af! (pdf)

Isabel Veselka van BS Het kompas uit Voorschoten. Zij schreef Strijden op spitzen en maakte er een mooi verzorgd boekje van met roze lintje. Van alle personen uit het boek geeft ze een omschrijving met computertekening. Het verhaal leest als een chicklit. Op de eerste pagina gebruikt ze voetnoten om ballettermen uit te leggen. Ze weet duidelijk veel van ballet en schreef er een goed verhaal over. (pdf)

Groep 6 t/m 8 van BS Kompas Oost uit IJmuiden. Deze school stuurde 28 boeken in met verhalen die de bovenbouw geschreven heeft voor de onderbouw. Door middel van storyboards zijn de verhalen gevisualiseerd met zelfgemaakte foto’s en tekeningen en deze zijn weer digitaal bewerkt en vormgegeven. Een multimediaal project en elk boekje is anders gemaakt. De prijs gaat naar de hele school voor in de bibliotheek.

Extra prijzen:

De groep van Melissa Zhang van CBS Maranatha uit Winschoten wint een auteursbezoek van Corien Oranje.
Melissa schreef De belangrijke wedstrijd over twee meisjes die meedoen met een Acrowedstrijd. Tijdens de wedstrijd gaat het helemaal mis, maar Mellissa wint toch nog de derde prijs.

De groep van Marijn de Poel van de Mariaschool uit Paterswolde wint een auteursbezoek van Corien Oranje. Marijn schreef een verhaal over poezen die aan judo doen en maakte daar prachtige tekeningen bij.

Een eervolle vermelding voor:
BS De Bundertjes uit Helmond
Johannes Bogermanschool uit Leeuwarden
BS De Poorte uit Woensdrecht

Voor alle kinderen die meededen aan de schrijfwedstrijd maakten Rian Visser en Corien Oranje twee cadeauverhalen, om zelf te printen of te bekijken op het digibord.
De allerliefste wens van Beer
van Rian Visser. (pdf)
De beste Jozef van Corien Oranje. (pdf)

Dat was het! We hopen dat jullie volgend jaar allemaal weer meedoen en blijven schrijven! (en lezen natuurlijk!)

Groetjes, Rian Visser en Corien Oranje

Loading

1 Reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.