Achmea Persoonlijkheidsprijs 2013!

Op 9 september 2013, het begin van de Week van de Alfabetisering, ontving ik de prijs voor mijn strijd tegen laaggeletterdheid, in het bijzijn van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden en mevrouw Jet Bussemaker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Prinses Laurentien is bestuursvoorzitter van de Stichting Lezen en Schrijven, de initiator van deze activiteiten.

Er waren ruim 100 projecten en personen voorgedragen. Een vakjury o.l.v. Anita Witzier bepaalde de uiteindelijke nominaties. Ik vervolgens via de website Week van de Alfabetisering gekozen met het dubbele aantal stemmen als mijn opponent.

De jury prees mij voor mijn strijd tegen laaggeletterdheid en mijn inzet voor leesbevordering en creatief schrijven op scholen. ‘Het lukt haar om ook moeilijker bereikbare groepen in de samenleving met haar digibordlessen, apps en e-books te bereiken.’

Hanneke Koene, eigenares van kinderboekwinkel De Boekenwurm te Maastricht maakte een kort filmpje voor op mijn site. De uitgebreide versie zal binnenkort te zien zijn in de online Boekenwurmkrant. Deze verschijnt elk kwartaal en is zeer de moeite van het lezen waard! Hanneke en ik zaten gezellig in het gras naast een waterval, dus dat hoor je in het begin.

Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van € 7.000 die ik zal inzetten voor nieuwe projecten in het kader van leesbevordering. Tevens ontving ik een mooi bronzen beeldje Het verhaal, gemaakt door de kunstenaar Rogier Ruys.

Categorie Doen en Durven

In de categorie Doen (succesvolle, bestaande projecten) is de prijs gegaan naar Jong010, de Rotterdamse kinderkrant, bedacht door Angelique van Tilburg. Jong010 komt elke maand uit en wordt verspreid via basisscholen. De categorie Durven is gewonnen door Letterprins (Nijmegen), een app die kinderen spelenderwijs beter leert lezen.

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.