Kinderen moeten buiten spelen én lezen: van papier of digitaal (nieuwe kansen voor leesbevordering)

Al jaren bezoek ik scholen en probeer ik kinderen enthousiast te maken voor boeken. Lezen is belangrijk om kennis te vergaren, om te leren nadenken en om kinderen te helpen bij hun emotionele ontwikkeling. En lezen is leuk: je verplaatst je in het leven van een ander. Leerkrachten lezen voor en kindern mogen zelfstandig lezen op school, maar de tijd is beperkt. Daarom is het belangrijk dat kinderen thuis ook lezen. Kinderen hebben ouders nodig die voorlezen en  het goede voorbeeld geven door zelf oom te lezen. Helaas gebeurt dat in veel gezinnen niet. Ik denk dat digitaal lezen voor sommige kinderen een opstapje kan zijn naar het lezen van papieren boeken.

Op de school waar ik schoolschrijver was hadden veel kinderen thuis een tablet. Ik liet in de klas op het digibord de gratis app Timo en het toverstokje zien en vertelde dat ze die thuis konden downloaden. Veel kinderen deden dat. Trots vertelde een jongetje dat hij naar de bibliotheek was geweest en het papieren boek Het toverstokje had geleend. Ik ben dus absoluut niet tegen papieren boeken. Voor sommige kinderen kunnen apps, tekenfilms, games, tijdschriften en televisie een opstapje zijn maar boeken. Mijn zoon wilde vroeger alleen Donald Duck lezen. Nu leest hij de moeilijkste boeken.

Ik heb verschillende open brieven geschreven om wat meer bekendheid te geven aan de digitaal leven en educatieve apps.

Op 2 juli 2013 verscheen op de website van de Telegraaf dit artikel: De tablet als kans voor leesbevordering.
16 juli 2013 plaatste de Volkskrant mijn opiniestuk Laat kinderen in de vakantie lezen op een tablet.

Ook in de gedrukte media zijn een paar artikelen verschenen:
 

17 juli 2013 Algemeen Dagblad, Digitale bibliotheek zit barstensvol mooie digitale boeken voor de kids
21 juli 2013 Leeuwarder Courant, Laat kinderen vaker lezen op een tablet.
22 juli 2013 Volkskrant, Laat kind buiten spelen én geef hem een tablet
22 juli 2013 Parool, Lezen op het scherm is goed voor de jeugd

Voorlichting

In mijn artikel bepleit ik dat er meer voorlichting komt, zodat ouders weten hoe hun kinderen apps en digitale kinderboeken kunnen gebruiken.  Op het ogenblik zijn er diverse stichtingen die zich hiermee bezighouden en ook de bibliotheken doen hun best. Kijk bijvoorbeeld op:

Maar deze informatie werkt pas als ouders, en dan vooral de ouders die niet (voor-)lezen, weten dat er educatieve apps en digitale kinderboeken zijn. En hoe bereik je hen?
Tips zijn welkom.

 

Loading

1 Reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.