Drie dappere paardjes, prentenboek met leuke extra’s

Deze maand is het prentenboek Drie dappere paardjes verschenen. De illustraties zijn van Margriet van Noort, met wie ik ook het leeskoffertje Sproet, de stoutste pony van stal gemaakt heb.
Toen het boek klaar was, waren wij nog niet klaar! Want wat is er leuker voor kinderen om bij een boek een leuke kleurplaat te kunnen maken, de circustent na te kunnen maken en zelf de paardjes kleuren en uitknippen? En voor het onderwijs is het handig om wat hulpmiddelen te hebben voor het digibord. Dus we hebben er nog wat extra’s bij gemaakt.

Het verhaal

In een weiland staan drie paardjes: Vlekje, Vosje en Zwartje. De paardjes hebben er een goed leven, met als hoogtepunt de jaarlijkse kermis, waar ze rondjes mogen lopen met kinderen op hun rug. Voor Vlekje en Vosje smaakt dat jaarlijkse uitje naar meer en ze halen de voorzichtige Zwartje over om samen met hen over de sloot te springen, het avontuur tegemoet. In de wijde wereld hebben Vlekje en Vosje al snel een plekje gevonden waar ze zich thuis voelen: Vlekje wordt werkpaard op een boerderij en Vosje wordt rijpaard van een deftig meisje. En Zwartje? Die keert weer terug naar zijn oude vertrouwde wei. Voorlopig althans, want uiteindelijk is het Zwartje, het paardje dat niet wist wat het wilde en alles maar over zich heen liet komen, die de spannendste toekomst tegemoet gaat – als circuspaard!

Digibordles: interactief voorlezen

In een groep is het handig het is om een aantal platen uit het prentenboek op het digibord te laten zien. Bijvoorbeeld het schutblad waarop een plattegrond te zien is. Of een paar afbeeldingen van het verhaal, waarbij de kinderen de volgorde aanwijzen. Zo oefenen ze om het verhaal na te vertellen.

Bij sommige pagina’s is het handig om wat vragen te stellen, zodat kinderen het verhaal een plek kunnen geven in hun eigen belevingswereld. ‘Ben jij wel eens op een boerderij geweest? Welke dieren zag je daar? Weet jij wat dapper zijn betekent? Kun je een voorbeeld geven van iemand die dapper is?’ In de les staan enkele tips.

De thema’s van het verhaal Drie dappere paardjes zijn: Paarden, pony’s, boerderij, paardrijden, wat wil je later worden, beroepen, dapper zijn en circus. Deze thema’s kunnen verder worden uitgewerkt. In de les staan suggesties.

Daarnaast horen bij de les een paar mooie knutsel- en kleurplaten.
Tip:
maak een mooie verteltafel van het boek, mail mij een foto. Daar ben ik heel blij mee en wellicht kan ik u ook blij maken met een verrassing.

Knutselen en kleuren

Bij het boek hebben we een paar knutsel- en kleurplaten gemaakt, die zowel op school als thuis te gebruiken zijn. Kinderen kunnen de paardjes zelf inkleuren, uitknippen en gebruiken voor een kijkdoos of om mee te spelen. Er is ook een kleurplaat van de circustent en van de drie paardjes in de wei.

Bestellen

U kunt het boek bestellen bij elke boekwinkel. De plaatselijk boekhandel zal blij zijn met uw klandizie! Wil u het boek liever via internet bestellen, dan kunt u dat via mijn webwinkel doen. Daarmee maakt u zowel mij als Boekhandel Roodbeen uit Nijkerk blij. Zij verzorgen de afhandeling.

 

Loading

2 Reacties

  1. Het boek is helaas uitverkocht en alleen te leen in de bibliotheek.

  2. Beste Rian,
    Kan ik het boek ‘Drie dappere paardjes’ nog ergens kopen? Ik zou het graag, in combinatie met jouw ideeën, gebruiken voor ons circus thema. Hartelijke groet, Sylvia

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.