Uitslag voorleeswedstrijd Timo en het toverstokje en voorleestips

Op de website van Digidreumes is deze week de eerste prijswinnaar van de voorleeswedstrijd van de app Timo en het toverstokje bekend gemaakt. Deze app is gratis te downloaden in de App Store en Google Play en verschenen in het kader van Jaar van het Voorlezen. Nog tot eind 2013 kunt u iedere maand meedingen voor een dvd-pakket met twintig digitale prentenboeken. Eind dit jaar zal uit de maandwinnaars dé Voorleesstem 2013 worden gekozen.

De kwaliteit van de inzendingen was erg hoog. De jury, bestaande uit kinderboekenschrijfster Rian Visser, (scenario)schrijver Jørgen Hofmans en Digidreumesen-projectleider Christel Eijkholt, ontving vele tientallen kwalitatief uitstekende voorleesstemmen, die met verve het boek Timo en het toverstokje hebben ingesproken. Ouders, broers en zussen, grootouders, leerkrachten, studenten en pedagogisch medewerkers deden mee.

Er zaten vele creatieve inzendingen tussen. Prachtige intonaties uit alle hoeken van het Nederlandstalig gebied: Friezen, Vlamingen, Amsterdammers en Drentenaren die allemaal op eigen wijze voorlazen. Er was één moeder die de naam Timo veranderde in de naam van haar eigen kind Fabian, er waren ouders die om en om een pagina voorlazen (vrouw-man-vrouw-man) en ouders die interactief met hun kinderen voorlazen. Luister maar naar de fragmenten.

WePboek-pakket

De uitslag

1. Jennifer van Ginkel (41 jaar, ouder), fragment luisteren.

Een fragment uit het juryrapport: “Wij horen een moeder en een kindje. De moeder heeft een mooie, rustige stem en een natuurlijke manier van voorlezen. Het kindje leest ook af en toe mee, en er is interactie. Het kindje stelt vragen en de moeder geeft hier op vanzelfsprekende wijze antwoord op tijdens het voorlezen. De sfeer is gezellig en prettig om naar te luisteren.”

2. Hedda Treffers (38, ouder), fragment luisteren.

3. Robin Dappers (29, leraar) en Robin Bergsma (9, kind), fragment luisteren.

Omdat de kwaliteit van het voorlezen zo hoog was, ontvangen de drie beste inzendingen een WePboek-pakket.

Voorleestips

Het is ontzettend leuk om zoveel mensen de zelfde tekst te horen voorlezen en alle verschillen in tempo, intonatie en expressie te horen. Hieroner een paar tips.

1. Lees langzaam voor. Sommige voorlezers lezen iets te snel voor! Een goede voorlezer kiest een rustig tempo, zodat de toehoorder de kans krijgt de voorgelezen tekst op zich in te laten werken en zich een eigen voorstelling van het verhaal te maken.

2. Lees vaker dezelfde app voor. Het is een feit dat kinderen een verhaal eindeloos vaak willen horen en telkens opnieuw weer prachtig vinden. Dat hoeft echt niet saai te zijn als je elke keer een ander onderwerp verzint om het na het voorlezen over te hebben: het thema, de personages of hebben je kinderen zelf wel eens zoiets meegemaakt?

3. Maak er een ritueel van. Kinderen zijn gek op rituelen bij het voorlezen. Lees dus iedere dag op een vertrouwde manier en een vertrouwde plek voor. Het liefst een plek met zo weinig mogelijk kans op afleiding.

4. Laat je kind ook vertellen. Zorg dat je tijdens het verhaal niet de enige bent die praat. Laat je kind zoveel mogelijk zeggen: alles wat ze toevoegen is goed. Zo blijft je kind betrokken bij het verhaal. Stel af en toe een vraag om te controleren of je kind het verhaal begrijpt. In veel prentenboeken komen teksten voor zich die zich herhalen. In Timo en het toverstokje zijn dan de toverspreuken. Nodig het kind uit deze teksten mee te zeggen.

5. Voorspel samen het verhaal. Vraag je kind tijdens het lezen hoe hij/zij denkt dat het verhaal verder zal gaan. Door te vragen wat er allemaal kan gebeuren in het verhaal, denken kinderen goed na.

6. Zelf voorlezen. Oudere kinderen kunnen de app zelf inspreken voor zichzelf of voor hun jongere broertje of zusje.

Veel plezier met Timo en het toverstokje!

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.