Nieuw in de App Store: de eerste ‘samenleesapp’ voor kinderen vanaf 7 jaar

Met Daans reis om de wereld hebben we een primeur, want dit is de eerste samenleesapp! Een heel nieuw concept, waarbij kinderen een boek niet alleen lezen OP de iPad, maar ook SAMENLEZEN MET de iPad.
Daarnaast is het boek een unieke samenwerking tussen Uitgeverij Delubas, die het papieren boek op de markt brengt en Uitgeverij Books2download, die de app produceert en uitgeeft.

Wat is een samenleesboek?

Samenleesboeken worden in het onderwijs gebruikt voor tutorlezen. Twee kinderen, bijvoorbeeld uit verschillende groepen, lezen samen een boek. De zinnen met het lagere niveau hebben vaak een groter corps dan het hogere niveau. Twee lezers lezen om beurten een paar zinnen. Dit werkt stimulerend, omdat de kinderen van elkaar leren en samen over het verhaal kunnen praten. Elk hoofdstuk eindigt dan ook met een praatvraag. Thuis kunnen ouders met hun kinderen  een samenleesboek lezen.

Daans reis om de wereld zal in het najaar 2013 als papieren boek bij Uitgeverij Delubas verschijnen in een serie nieuwe samenleesboeken. Het is een bewerking van Het geheim van juf Petra, dat in 2005 verscheen en al vrij snel uitverkocht was. De prachtige tekeningen zijn van Mark Janssen. Voor deze gewijzigde herdruk zijn een flink aantal nieuwe tekeningen gemaakt, zodat op elke bladzijde beeld en tekst elkaar optimaal aanvullen. Het boek is geschreven op AVI M4 en AVI M5 (midden groep 4 en midden groep 5).

De eerste samenleesapp: een nieuw concept!

In de samenleesapp neemt de iPad de rol van de meest ervaren lezer over. Deze tekst wordt voorgelezen door logopediste en stemacteur Christine van Dreumel. Ze heeft een prachtige stem en vertelt het verhaal zeer levendig.
Kinderen kunnen alleen de blauwe tekst laten voorlezen. Om de paar zinnen zijn ze zelf weer aan de beurt. Zo worden ze geholpen met lezen, het verhaal schiet sneller op en ze leren van het luisteren naar het verhaal terwijl ze zelf meelezen.

DRODW-iPad-Nessie

Aan het eind van elk hoofdstuk staat net als in het papieren boek een praatvraag. Deze vraag kan worden beluisterd door op het vraagteken te klikken. De vraag nodigt het kind uit na te denken of met u na te praten over het verhaal of dingen die het zelf heeft meegemaakt. Dit is goed voor de beleving, het leesbegrip en de woordenschat.

Tip: ook al leest het kind het boek samen met de iPad: het is nog steeds leuk om zelf het boek ook te lezen, zodat u er met uw kind over kunt praten.

Het verhaal

Juf Petra vertelt over Daan, die een wereldreis maakt. Steeds meer mensen komen luisteren. Ze zitten tot in de vensterbank en onder de tafels. De oude school barst bijna! Dan komt er een onverwachte bezoeker die zorgt voor een verrassing, maar… houdt de school het nog?

Uw ervaring

Graag horen we uw ervaring met deze app. Als deze manier van lezen een succes is zullen we nog veel meer boeken op deze manier kunnen omzetten. We horen het graag: via mail, als reactie op dit blog of als recensie in de App Store.

De app is te koop in de App Store.

Loading

2 Reacties

 1. Reactie van een moeder en haar dochter:

  Beste Rian,

  Femke heeft het boek in één keer uitgelezen. Af en toe hoorde ik wat gegiechel vanaf de bank.
  Ik vind de uitleg aan het begin van de app helder. De opzet, met 2 AVI niveaus , vind ik erg leuk. Lijkt me wel lastig met schrijven.
  Op de school van mijn dochter wordt aangeraden regelmatig een boek te lezen, die iets boven het nivo van je kind ligt. Dat kan heel mooi met deze app.
  Op Femke haar school lezen ze op verschillende manieren, zo ook met de iPad. Ik ga deze app zeker aan hun doorgeven.
  Femke schrijft hieronder zelf wat ze van je boek / app vindt.
  Haar AVI niveau ligt wat hoger dan gemiddeld. Ze zit in groep 4, AVI E5, bij haar laatste rapport.

  Onze jongste van 3 vindt de app Timo en het toverstokje trouwens erg leuk.

  Groet,

  Tessa

  ===============

  Beste Rian,

  Ik vind je boek heel erg leuk. En grappig. Heel soms vind ik spannend.
  Ik vind je boek soms moeilijk. En heel vaak vind ik het makkelijk om te lezen.
  Soms vind ik de woorden wat moeilijk.

  Groetjes,

  Femke.

 2. Een erg leuk idee om lezen en voorlezen te koppelen. Ik deed het vroeger al met papieren boeken bij mijn kinderen en nu kan het ook digitaal. De zwarte tekst leest de lezer zelf en de blauwe tekst wordt voorgelezen. Stimulerend voor jonge lezers om op hun niveau te lezen en de wat moeilijker stukken voorgelezen ge krijgen. Volgende week met deze app aan de slag met kleinzoon van 8 en kleindochter van 6.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.