Adopteer een boek: uitbreiding schoolbibliotheek

Gisteren kreeg ik van de Lorentzschool in Hilversum de vraag of mijn boek Beer en Bever bij mij te koop was. Dit boek was namelijk uitgekozen om de schoolbibliotheek mee aan te vullen, maar het is niet meer in de boekwinkel te krijgen. Het ging om een bijzonder project ‘Adopteer een boek’ waarmee de schoolbibliotheek met maar liefst honderd nieuwe boeken wordt uitgebreid.

Schoolbibliotheek uitbreiden

Veel scholen zullen het probleem kennen dat de bibliotheek nieuwe boeken kan gebruiken, maar de middelen ontbreken. De Lorentzschool bedacht een originele actie. Een stukje uit de nieuwsbrief:

Beste ouders,
Afgelopen woensdag hebben wij in alle klassen de actie ‘Adopteer een boek’.
geïntroduceerd. Deze actie, ter gelegenheid van het 1e lustrum van de bibliotheek, is in alle klassen met veel enthousiasme ontvangen.
Woensdag zijn alle leerlingen en leerkrachten gevraagd welke boeken ze misten in de bieb en die ze graag zouden willen lezen. Ze konden zelf titels van boeken aandragen of onderwerpen waarover ze graag zouden willen lezen.
Van de kleuters tot aan de leerlingen van groep 8 kregen we enorm veel reacties, waarna wij per klas vijf titels hebben geselecteerd om toe te voegen aan de schoolbibliotheek.
De komende twee weken gaan alle klassen aan de slag om mooie posters te maken van de titels van hun klas. Na de voorjaarsvakantie kan iedereen een deel van een van de boeken van adopteren door 2 euro (of meer) bij te dragen. Je mag dus ook meerdere titels gedeeltelijk adopteren.
Tijdens een heus boekenbal zullen op beide locaties de geadopteerde boeken feestelijk binnengehaald worden.
In de boeken komt een sticker waarop staat door wie het boek is geadopteerd.
We hopen op vele mooie geadopteerde boeken!

 Met vriendelijke groet,
De biebcommissie

Steun OR raad

Ook de OR steunt schoolbibliotheek: ‘De schoolbibliotheek bestaat 5 jaar en dat is een feest waard. Zoals u al in de nieuwsbrief heeft kunnen lezen, worden alle kinderen van de Lorentzschool met een ludieke actie bij de schoolbibliotheek betrokken en krijgen zij de kans hun favoriete boek te adopteren. De Ouderraad draagt graag haar steentje bij aan dit mooie initiatief met een donatie van 450 euro waarvoor elke leerling een sticker krijgt die ze kunnen inzetten op hun lievelingsboek. De Ouderraad hoopt dat dit het begin is van een succesvolle en spetterende boekenactie!’

Democratisch en betrokken

Ik vind het een mooie en originele actie, omdat het de betrokkenheid van ouders en kinderen bij de schoolbibliotheek vergroot en omdat de kinderen zelf boeken mogen aandragen, waaruit de nieuwe boeken gekozen worden.

Op de site van des school staat een mooie filmpje dat ter gelegenheid van dit project gemaakt is.

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.