Wat doet Instagram met je foto’s?

Op Twitter verschijnen vaak foto’s die bewerkt zijn met een filter van Instagram. Omdat ik nooit de behoefte voelde mijn foto’s te verouderen of er een randje om te zetten, heb ik me er verder niet in verdiept. Tot gisteren. Toen ontdekte ik de app Instamory, waarmee je een memoryspel kunt maken met eigen foto’s. Leuk, dacht ik. Ik laad er plaatjes in van een prentenboek en als ik in een schoolklas ben, laat ik de kinderen na het voorlezen van een prentenboek even memory spelen. Maar zo werkte het niet.

Memory met Instagram foto’s

De app Instamory wilde alleen foto’s inladen die eerder gedeeld waren via Instagram en niet rechtstreeks uit mijn iPad filmrol in de app Foto’s. Dus ik open de app Instagram, log in via Facebook en maakte een Instagram account aan.

Terug in de app Instamory krijg ik via “User-Search” toegang tot alle Instagram foto’s van mijn Facebookvrienden. Dus zo zat ik ineens memory te spelen met de foto’s van MvD. Eerlijk gezegd vond ik het een beetje gênant. Daar waren zijn foto’s niet voor bedoeld. Ik snapte ook niet wie er op de foto’s stonden en wat hij er ooit mee had willen vertellen.

Behalve “My Photos” en “User-Search” kan ik ook kiezen voor “Popular”. Daar krijg ik een serie foto’s te zien. Ik klik op een aardig plaatje, zie wie hem gepost heeft en kan met  haar foto’s een memoryspel spelen. Ik blijf het gênant vinden.

Gratis

Weten gebruikers wel wat Instagram doet met hun foto’s? vraag ik me af. Welke informatie geeft Instagram zelf?

Maak kennis met Instagram. It’s a fast, beautiful and fun way to share your photos with friends and family. Maak een foto, kies een filter om de ‘look & feel’ van de foto te veranderen en plaats de foto op Instagram. Deel ook met Facebook, Twitter en Tumblr: het is supersimpel! Dit is foto’s delen, maar dan anders.
Oh ja, hadden we al gezegd dat het gratis is?

Met Instagram kun je gratis een filter op een foto zetten, je kunt je foto gratis delen en daarna mag Instagram en andere gebruikers er gratis alles mee doen?

Nog meer leuks

Even Googlen leverde nog meer toepassingen op.

  • Via de website statigr.am kun je alle foto’s van de mensen die je volgt bekijken en leuk vinden. Maar dat wisten jullie natuurlijk al.
  • Op www.wallgram.com kun je een leuke wallpaper maken voor je computer, tablet of smartphone. Met eigen foto’s of met foto’s van anderen, waarbij je in het tweede geval een zoekterm invult. Sex mag niet, seks wel.
  • Via stitchtagram.com kun je een kussen, tas of etui laten bedrukken met de foto’s van je vrienden.
  • Met stickygram.com maak je er koelkastmagneten van.
  • Bij instashirt.me bestel je een T-shirt met Instagram foto’s.

Auteursrecht

Ik heb nog nooit een foto gedeeld via Instagram en ik ga het ook niet doen. Het idee dat anderen memory spelen met mijn foto’s, mijn foto’s op hun koelkast plakken of er hun hoofd op te rusten leggen: het lokt me niet. Ik ben sowieso voorzichtig met de foto’s die ik deel op Social Media. Niet van mijn kinderen en echtgenoot. Dat mag ik niet van ze en daar hebben ze gelijk in.

Loading

6 Reacties

  1. Iets delen wil nog niet zeggen dat iedereen het vrij mag gebruiken. Als ik een gedicht deel op mijn blog, zet ik er een copyrightteken bij. Ik heb het auteursrecht en beslis of het ergens anders ook geplaatst mag worden. Ook via drukwerk, in mijn geval kinderboeken, deel ik mijn woorden met de wereld. Maar dat wil niet zeggen dat iedereen die mag gebruiken, omdat ik ze gedeeld heb. Op dingen die je deelt kan auteursrecht zitten. Makers van foto’s hebben auteursrecht. De geportretteerden hebben portretrecht. Stel een man maakt een mooie foto van zijn dochter, zet die op FB, Twitter, Instagram of what ever. Een fabrikant van dekbedhoezen besluit daar een mooie print van te maken en dat in oplage te produceren. Of een vormgever van boekomslagen gebruikt de foto voor een cover van een jeugdboek. Misschien is je dochter wel helemaal niet blij met die foto. Dan heeft ze het recht om gebruik van haar foto aan te vechten. Zo doet ook Instagram mijn inziens dingen met foto’s waar ze niet voor bedoeld zijn.

  2. Mijn Instagram account gebruik ik al jaren. Met veel plezier. De constateringen in deze blog verontrusten mij niet echt; alle foto’s die ik maak via Instagram zijn om te delen via Facebook en Twitter, direct vanuit de de applicatie zelf. En daarna op een van mijn websites.

    Op alle sociale media deel ik heel veel. En ben ik mij altijd heel bewust wat ik deel. Ook al is het besloten of achter een inlog, de kans bestaat altijd dat het ergens door iemand terug te vinden is. Wil je dat risico niet lopen, dan moet je geen applicaties gebruiken, geen websites, geen cloud-services. Dus zijn er dingen die ik niet deel. Nergens. Maar dat is niet zo heel veel. Mijn eigen keuze. Heel simpel toch? :-)

  3. Gelukkig heb ik geen instagramaccount aangemaakt, zat er wel aan te denken, door tijdgebrek is het nog niet gebeurd, zit nu met dezelfde vraag als Petra…Wat gebeurd er met je facebookfoto’s?
    Ook mijn dank voor deze waarschuwing.

  4. Ik begin nu toch serieus te twijfelen aan mijn Instagram account… Maar ja, aan de andere kant… Instagram is van Facebook, moet ik daar dan ook geen foto’s meer delen? En hoe zit dat met Twitter? Of Flickr, die andere leuke fotoservice online? Twijfels, twijfels… Maar dank voor het schrijven en delen van deze blog!

  5. Goeie blog! Ik heb de meeste foto’s inmiddels verwijderd, want ik vind het helemaal geen fijn idee dat iemand memory speelt met mijn foto’s… daar was het nooit voor bedoeld.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.