VOORAANKONDIGING: Gratis Timo prentenboek app tijdens Jaar van het voorlezen 2013

In oktober 2010 verscheen onze eerste iPad app: Timo en het toverboek. Van een papieren prentenboek, geschreven door Rian Visser en getekend door Klaas Verplancke, maakten we een digitaal prentenboek met animaties, geluid en interactiviteit. Timo en het toverboek is inmiddels een klassieker geworden. Wat veel mensen niet weten is dat er nóg een Timo-prentenboek verschenen is: Timo en het toverstokje. We zijn reuze blij dat we nu ook dit prentenboek in een interactieve app kunnen omzetten. Het zal opnieuw een app vol animatie en interactie worden. En wat heel bijzonder is voor zo’n rijke app: het wordt een gratis app!

Jaar van het voorlezen 2013

Stichting Lezen, Stichting CPNB, Stichting Lezen & Schrijven en het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken hebben 2013 uitgeroepen tot Jaar van het Voorlezen. Het Kinderopvangfonds en Digidreumesen gaan de app Timo en het toverstokje uitgeven om mee te helpen met de promotie van dit initiatief.

De website van Digidreumesen geeft informatie over de educatief verantwoorde inzet van media, als eigentijdse aanvulling op het ‘echte’ spelen en de thema’s in de kinderopvang.. Voorlezen is enorm belangrijk voor de ontwikkeling en woordenschat van jonge kinderen. Digitale prentenboek kunnen hierin een belangrijke rol spelen, denk bijvoorbeeld aan ouders die zelf geen Nederlands spreken en moeite hebben met voorlezen. Maar ook voor ouders die juist graag en vaak voorlezen kunnen digitale prentenboeken een goede aanvulling zijn.

TimoToverstokjeHome
Timo en het toverstokje, eigen stem opnemen

Woordenschat

Een digitaal prentenboek leent zich er goed voor om te herhalen, waardoor de woordenschat van kinderen zich uitbreid. Dikwijls kunnen ze na een tijdje de tekst letterlijk nazeggen. Kinderen zullen de app Timo en toverstokje steeds opnieuw willen bekijken en naspelen. Het zal ons daarom niets verbazen als in 2013 veel ouders in dieren worden omgetoverd.

Zelf voorlezen

De app Timo en het toverstokje zal naast een vaste voorleesstem ook de mogelijkheid bieden om uw eigen stem op te nemen. Kinderen kunnen zo een digitaal prentenboek beluisteren met uw stem of met de stem van bijvoorbeeld opa of oma.

Timo en het toverstokje

Het verhaal: Timo wil een hondje knutselen; een hondje dat echt kan blaffen. Maar als het hondje klaar is, blijkt het niets te kunnen. Boos gooit Timo zijn knutselhondje op de grond. De staart breekt af en het lijkt op een toverstokje. Daarmee tovert Timo zijn moeder om in een hond, zijn broertje in een varkentje en zijn vader in een aap. Alles gaat prima, totdat Timo honger krijgt en hij zijn moeder terug wil toveren. Waar is het toverstokje gebleven?

Timo en het toverstokje, klik op Timo en hij tovert!

Kinderen vinden het heerlijk om zelf mee te toveren, als ze het verhaal horen. “Hokus pokus pilatus pas, ik wou dat mijn mama een hondje was!” Maar liefst tien keer wordt er in het verhaal getoverd. In de app kunnen de kinderen met Timo mee te toveren.

Work in progress

Op dit moment is animator Stefan de Groot bezig om van stilstaande tekeningen uit het papieren prentenboek toverachtige animatie te maken. De interactiviteit met het verhaal is zo gekozen dat deze het verhaalbegrip versterkt en kinderen optimaal bij het verhaal betrekt. Hier gooit Timo zijn knutselhondje op de grond. In het papieren prentenboek zie je alleen het moment van gooien (rechts). De tekening links is special voor de animatie gemaakt.

Timo en het toverstokje, klik op Timo en hij gooit zijn hondje op de grond.

Voor Android en iOs

Timo en het toverstokje zal in het voorjaar van 2013 als app verschijnen voor zowel iPad als Android Tablets. Om zoveel mogelijk mensen kennen te laten maken met digitale prentenboeken zal de app tot 2014 helemaal gratis zijn. Zo’n rijke, interactieve prentenboek app voor niks: dat is nog nooit vertoond!

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.