Hoe link je in papieren artikel naar een webpagina?

Ik ben voor het tijdschrift Kunstzone een artikel aan het schrijven over werken met creatieve apps in het onderwijs. Hierbij wil ik graag verwijzen naar enkele artikelen die ik er al over geschreven heb, filmpjes en pagina’s van anderen met links. Een probleem is echter dat deze links vaak ongelooflijk lang en lelijk zijn en voor de lezers van het tijdschrift lastig om over te typen.

De oplossing

Links op je eigen blog kun je via de dashboard een zo kort mogelijke naam geven, maar voor externe links kan dat niet. Via bitly.com kun je links verkorten en je krijgt er meteen nog statistieken bij hoe vaak en wanneer er op die link geklikt is. Ik gebruik bitly dus veel: onder andere voor de digibordlessen die ik gratis laat downloaden via Dropbox.

Helaas zien die links van bitly er niet zo uit dat je ze meteen onthoudt: http://bit.ly/UP3GBD is de link naar website www.rianvisser.nl.

Maar nu ontdekte ik (en jullie weten dit misschien allang) dat je de link in Bitly ook kunt customizen. In plaats van de zes cijfers en letters die een cryptische reeks vormen, kun je zelf iets invullen dat zin heeft.

Zo heb ik voor mijn website http://books2download.nl/blog/lezingen/ de link veranderd in http://bit.ly/books2download.

In een papieren artikel kun je http:// weglaten en is het voldoende om bit.ly/books2download af te drukken. Mensen die dit overtypen komen keurig op de juiste pagina. Voor lange url’s is dit ideaal!

Een andere dienst om kortere, zelfbedachte links te maken is http://tinyurl.com. Deze links zijn wel iets langer en de dienst biedt geen statistieken.

Boven de normale bit.ly link, onder een aangepaste link.

 

Nog een tip

Nog een gratis tip en dan hou ik ermee op: maak bit.ly links aan van je website voordat iemand anders het doet. Sommige namen zijn namelijk al vergeven.

 

Loading

2 Reacties

  1. Dag José,
    ik heb dat envelopje nog nooit gebruikt, maar doe dat altijd via het menu van mijn browser. Ik zal hem weghalen!

  2. Dank voor de nuttige tip. Ik wilde deze pg. naar mezelf e-mailen, maar als ik op het envelopje klik, kom ik niet op de pagina waar ik terecht zou moeten komen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.