Appie en opa, ze zijn er weer!

In 2001 schreef ik de eerste verhaaltjes van Appie en opa. Sesamstraat vond ze meteen leuk en sindsdien worden ze, seizoen na seizoen, in het programma voorlezen. Eerst last Aart ze voor, daarna Frank en later Paula, vergezeld van Tommy, Pino en Ieniemienie. 

Appie zit vol vragen en opa heeft alle tijd om met hem diepzinnige gesprekjes te voeren. Mijn zoontje was drie jaar toen ik de eerste verhaaltjes schreef. Hij zat in het zitje voorop mijn fiets zat en in het centrum van Haarlem, stopte ik voor een fietsers-stoplicht.

‘Waarom stop je?’
‘Het licht is rood. Rood betekent stoppen.’
‘Wanneer mogen we dan weer rijden?’
‘Als het fietsje groen is.’
‘Maar wij hebben een zwarte fiets!’ 

Tijdens dat soort gesprekjes wist ik al: dit wordt een verhaal.
Zo zijn er veel Appie en opa-verhaaltjes waarvan ik me nog precies het originele gesprek herinner.

Een moeder of een opa?

Ik had er natuurlijk verhaaltjes over een moeder en een kind van kunnen maken. Maar moeders moeten opvoeden, verbieden, voeren, zorgen. Ik vond dat niet zo’n leuke rol.

Kleuters hebben vaak een originele kijk op ogenschijnlijk gewone dingen. Waarom hoeven eendjes geen vleugeltjes om  met zwemmen? Waarom is je hoofd hard is als hersenen zacht zijn? Zitten er soms stenen in je hoofd? Kun je verliefd  zijn op een kerstboom? Waarom heet kippenvel kippenvel en krijgen varkens ook kippenvel als ze het koud hebben? Enzovoort!

Ik besloot er een opa en een kleinzoon van te maken. Opa’s hebben de tijd voor dat soort vragen en zich samen met  kleuters te verwonderen. De ene begint aan zijn leven, de andere kijkt terug. Dat paste beter bij de sfeer van de verhalen.

Toen ik Aart een keer sprak, vertelde hij dat hij dacht dat de Appie en opa-verhalen door een man geschreven waren. Blijkbaar was de metamorfose goed gelukt.

Sesamstraat feest

Mijn zoontje mocht in 2001 mee naar een feestje in de Sesamstraat studio, nog voordat de verhaaltjes opgenomen werden. Het feest was midden in het decor van Sesamstraat. We keken onze ogen uit en mochten zomaar op de rode bank een glaasje drinken. Dezelfde rode bank waar altijd de verhaaltjes voorgelezen werden. Hij mocht Sien, Lot en Aart gedag zeggen. Later mocht hij bij de opnames zijn. Aart wist niet dat de échte ‘Appie’ naast hem zat, maar wel een jongetje dat voortdurend zat te knikken dat hij alles begreep. Zo schattig!

Nieuw: Appie en opa, voorleesboek 1

Tineke Meirink maakt de tekeningen voor Sesamstraat en deze tekeningen werden ook gebruikt toen uitgeverij Gottmer er twee boeken van maakte. De boeken zijn helaas alleen nog in de bibliotheek te krijgen. Maar er is nu een e-boek voor iPad, iPhone of iPod Touch. Zo heb je als vader, moeder, opa of oma altijd een paar leuke, korte voorleesverhalen bij je. Maar pas op: de onderwerpen kunnen bij kleuters veel waarom-vragen losmaken! Heb je een leuke vraag of opmerking van jouw kind? Mail hem gerust of plaats hem hieronder.

Auteur: Rian Visser
Illustraties: Tineke Merink
Leeftijd: vanaf 3 jaar
ISBN/EAN: 97894 9164 707 9
Soort bestand: ePub 3 e-boek, geschikt voor iPad, iPhone en iPod Touch
Te koop: iBookstore
Prijs: € 2,49

Er is ook een site van Appie en opa met verhaaltjes en spelletjes.

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.