Tekenen op de iPad met ShowMe

In de kinderboekenweek heb ik In het Kinderboekenmuseum in Den Haag met een groep kinderen getekend op een iPad. Ze kozen een gedicht uit een selectie van 10 gedichten die ik ze gaf. Bij één gedicht maakten ze een animatie met de app ShowMe.

De kinderen hadden in groepjes van 2 of 3 één iPad. Ik liet de kinderen eerst schetsen op papier en sommigen konden vast oefenen met de app. Het delen van één iPad werkte eigenlijk heel soepel. Als ze wisten wat en hoe ze wilden tekenen, was een animatie in 10 minuten gemaakt en konden ze weer wisselen of elkaar helpen.

Ik was nauwelijks nodig om uitleg te geven. Deze gratis app werkt zo eenvoudig dat kinderen er bijna meteen mee kunnen werken. Hieronder zie je welk gereedschap er is en wat je ermee kunt doen. In het midden zit de opnameknop.

Voordat we begonnen gaf ik een uitleg waarbij ik mijn iPad gekoppeld had aan een groot scherm. We maakten één animatie samen als voorbeeld. ShowMe is eigenlijk een tekenpapier met opnameknop. Je neemt zowel de tekening als het geluid op. Deze opnameknop heeft ook een pauzestand. Ik gaf de kinderen de tip om telkens korte stukjes van het gedicht in te spreken  en tussendoor aan de tekening te werken.

Dus

  • maak een deel van je tekening
  • druk op de opnameknop een spreek een tekst in
  • druk op de opnameknop om te pauzeren
  • werk verder aan je tekening of gum hem uit en teken iets anders.
  • etc.

Als je klaar bent kun je de animatie bewaren en bekijken. Je kunt hem ook mailen of online zetten op ShowMe.

Deze app is een leuke manier om te beginnen met tekenen op de iPad. Er zijn ook nadelen. Er is geen verschil in lijndikte. Er is geen gereedschap op vlakken te vullen. Je kunt de opgenomen teksten niet herstellen of je helemaal moet opnieuw beginnen. Maar die beperking is ook een uitdaging.

Tip: gebruik een iPad pen. Dat tekent lekkerder dan met je vinger.

Hieronder zie je twee gedichtenanimaties die tijdens de workshop gemaakt zijn en een animatie die een kindje later thuis nog gemaakt heeft.

Deze animatie maakte een van de deelnemertjes later thuis:

Wil je meer?

Kijk dan eens naar de apps Educreations, ScreenChomp of ExplainEverything.

Loading

2 Reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.