Middag van het kinderboek 2012: schrijver zkt. lezer, lezer zkt. schrijver

Update 28 september 2012: initiatiefnemer en presentator Ted van Lieshout maakt elk jaar een prachtig verslag van de Middag van het kinderboek. Deze pdf is nu gratis te downloaden.

Afgelopen zaterdag, 15 september 2012, was de vierde aflevering van een middag vol lezingen over een belangrijk onderwerp voor  kinderboekmakers. Ditmaal was het thema het contact tussen schrijver en lezer. Hoe bereiken ze elkaar?
In de ochtend hield ik een workshop over het maken van digibordlessen. Dat was goed bezocht en erg leuk. Ik hoop dat veel andere kinderboekmakers zich aan het bedenken van leuke lessen gaan wagen.

In de middag was er in de theaterzaal een programma met lezingen in de theatherzaal van de OBA:
Welkomstwoord door Hans van Velzen, directeur van de OBA
Georgien Overwater is illustrator. Zij gaat live on stage een kunstwerk maken.
Niels Bakker is werkzaam bij de Sichting Lezen en heeft daar onderzoek en Leesmonitor onder zijn hoede.
Marc Barteling is van Why I Love This Book en hij vertelt over zijn initiatief.
Rian Visser is schrijver en vormgeefster. Haar lezing gaat over in contact komen met kinderen, ouders, leerkrachten, bibliothecarissen en boekverkopers door middel van social media, websites en digitale lessen.
Herman Pleij is publicist en emeritus hoogleraar Historische Nederlandse Letterkunde. Zijn lezing draagt de titel ‘Meer vragen dan antwoorden’ en daarin stelt hij dat de kinderboekenschrijverij bijna principieel gebukt gaat onder een ethisch dictaat.
Chris Meade is directeur van het Instituut voor de Toekomst van het Boek in Londen. De titel van zijn lezing luidt: The Story Park and The Ifsobook of Nearlypoems en Chris zegt erover: “If:book is piloting a new publishing platform for collaborative writing, working with schools, book groups and amazing authors including David Almond. I will showcase this project and talk about new ways to make stories together.”
Stefan Bosmans is jeugdbibliothecaris in de Vlaamse plaats Ham: ‘We proberen op een heel eigenzinnige manier de lezers tot bij de schrijvers te brengen. En dat maakt de bieb onvervangbaar. Want lezen kan veel meer zijn dan alleen maar leuk.’
Margreet Ruardi is directeur van de Stichting Schrijver School Samenleving. Zij vertelt over haar ervaringen met schrijvers en organisatoren van schrijversbezoeken.
Daan van der Valk is boekhandelaar van het jaar en werkzaam bij H. de Vries Boeken te Haarlem: ‘Het is een uitdaging om de jeugd te enthousiasmeren voor de boekhandel en zijn boeken. Afgelopen jaar hebben we een aantal succesvolle acties georganiseerd waar ik met plezier over wil vertellen.’

Tot slot reikte Gerlien van Dalen de Gouden Lijsten 2012 uit, voor de beste Nederlandse en vertaalde jeugdboeken in de leeftijd 12 tot 15 jaar. Deze gingen naar Bajaar van Martha Heesen en Trash van Trash van Andy Mulligan.

Mijn lezing staat in het verslag dat je kunt downloaden, maar je kunt hem hier ook bekijken.

Loading

1 Reactie

  1. Geweldig zo’n filmpje op Twitter, dan leer je meteen de persoon kennen waarvan je de tweets al een tijdje volgt.
    Als leerkracht van groep 8 probeer ik mijn leerlingen aan het lezen te houden en te krijgen.
    Lezen is voor mij net zo belangrijk als ademen.

    Je doet goed werk, bedankt daarvoor
    Groet Elly

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.