Waarom Word On leuker is dan Wordfeud

Sinds een maand is er een nieuw woordspel voor op je smartphone of tablet.  Word On lijkt op Wordfeud, maar er is geen speelbord. Je legt om beurten een woord op een veld van 7 vlakken. Dat lijkt misschien niet zo spannend, maar Word On heeft heel knap een aantal elementen ingebouwd, waardoor je je tegenstander dwars kunt zitten en heel slim kunt leggen. Daarom is het net zo verslavend als Wordfeud en zelfs nog leuker.

Hoe werkt het?

Op www.wordongame.com kun je de spelregels lezen. In de app zelf worden de velden en letters uitgelegd, wanneer je onder menu op de help drukt.
Je speelt tegen één speler, maar je kunt meerdere spellen tegelijk spelen. Bij elke beurt heb je 7 letters op je plankje, waarmee je een woord legt. De letters hebben een waarde, net als bij Scrabble en Wordfeud. Er zijn een paar bijzondere velden. Deze velden wisselen random van plaats. Het laatste veld is altijd een bonusveld.

Twee keer letterwaarde.

 

 Drie keer letterwaarde.


Als je een woord van 7 letters maakt, krijg je 10 punten bonus.

 

Twee Word-On velden. Letters die je hierop legt geef je aan de tegenstander als bonusletter. Je kunt dus maximaal twee bonusletters weggeven. Deze zijn iets lichter van kleur en staan linksboven het legveld.

De interactie met je tegenspeler wordt gevormd door de bonusletters. De regels voor de bonusletters zijn als volgt:

 • Gebruik je in je beurt beide bonusletters dan wordt je woordwaarde verdubbeld. Soms geeft je tegenstander je maar één bonusletter; dan hoef je er dus maar één te ggebruiken. Krijg je geen bonusletters, dan wordt je woordwaarde sowieso verdubbeld.
  Het is dus slim om je tegenstander altijd minimaal één bonusletter te bezorgen en het liefst een lastige met veel (straf-)punten.
 • Bonusletters die je niet gebruikt worden van je score afgetrokken.
 • Bonusletters blijven niet staan. Kun je een lastige bonusletter niet gebruiken, dan is hij de beurt erna verdwenen. (Dat geldt niet voor lastige letters op je plankje.)
 • Bonusletters zijn niet altijd vervelend. Als je geen klinkers hebt, kun je hopen dat je tegenstander je een klinker als bonus toespeelt.

Tip: je kunt bovenaan zien hoe het veld er voor je tegenstander de komende beurt uit ziet. Het is handig om te kijken waar zijn Word On-velden liggen. Geef je je tegenstander een Y zoals op dit voorbeeld en zijn Word-On-veld ligt op het eerste veld, dan is de kans groot dat hij Yen, Yang of Yin legt en je de Y weer terugkrijgt. Dan zou je deze letter beter nog een beurt vast kunnen houden. En hem niet ook een Y toespelen. Zo kun je gelijk met een Q beter ook niet meteen de U weggeven.

Het spel stopt als de letters op zijn en de spelers geen woorden meer kunnen maken. Een Beurt mag standaard maximaal 72 uur duren. Je kunt ook fast (maximaal 1 uur per beurt) of super fast (maximaal 5 minuten per beurt) spelen. Dat geef je aan bij het starten van een nieuw spel. Een nadeel is dat je dit van tevoren met je tegenstander niet kunt overleggen, zodat je niet weet of de ander tijd om bijvoorbeeld ’s nachts door te spelen.

Verschil tussen de betaalde en gratis versie

In de betaalde versie van Word On is het mogelijk om een beurt te gebruiken om letters te wisselen (swappen). Anders dan bij Wordfeud kun je deze letters niet aanwijzen: willekeurig worden twee letters gewisseld. In de Lite-versie is deze functie niet aanwezig. Dat was voor mij de reden om de volledige versie aan te schaffen, plus het ontbreken van reclame. Chatten kan bij beide versies.

Waarom is Word On leuker dan Wordfeud?

Wordfeud is gebaseerd op Scrabble. Wordfeud heeft dit spel heel mooi vertaald naar een game voor smartphone een tablet. In het pré-computer-Scrabble-tijdperk was het onmogelijk om de velden op het speelbord random van woord- of letterwaarde te laten wisselen. Wordfeud heeft een random bord bedacht: maar geluk gaat dan een te grote rol spelen. De lol om echt je best te doen gaat er dan vanaf.
Word On gaat een stap verder: het spel gebruikt optimaal de nieuwe mogelijkheden en laat overbodigheden los. Er is geen bord, maar er zijn nieuwe mogelijkheden bedacht om elkaar dwars te zitten, zoals elkaar letters toespelen. Bij het fysieke Scrabble was dit onmogelijk of je moest er een set letters naast hebben. Toeval en geluk spelen een rol, maar het spel is mooi uitgebalanceerd. Goed en tactisch nadenken loont; zelfs als je pech hebt met je letters kun je winnen door slim te zijn.

Woordenboek

Word On is gemaakt door het Nederlandse United Games en het woordenboek lijkt prima. Afkortingen mogen niet. Sommige leenwoorden zoals sex, sec en eau zijn wel toegestaan. Hier zijn er een paar lijstjes van woorden die je met lastige letters kunt maken.
Y-woorden
X-woorden
Q-woorden
C-woorden

Je kunt het spel ook in het Frans, Engels, Duits of Zweeds spelen.

Ranking

Op de leaderboard van Wordongame kun je de scores van alle spelers terug vinden. Je kunt sorteren op hoogste aantal punten per spel, op totale score of aantal games. Onderaan kun je je naam invullen om te zien hij jij scoort. Een leuke toevoeging die laat zien dat dit spel echt als online spel bedacht is. Dit leaderboard is ook handig als je sterke tegenstanders wilt uitnodigen, want je kunt de usernaam zien.

Onderwijs

Word On is zeer geschikt om in het onderwijs te gebruiken. Kinderen in het basisonderwijs kunnen het spel in het Nederlands spelen. Voor het voorgezet onderwijs zijn de talen Frans, Engels en Duits heel geschikt. Mijn zoon (4 gymnasium) mocht een paar maanden geleden van zijn leraar zelf  een straf bedenken, toen hij tijdens de les Engels met zijn smartphone speelde. Hij stelde de leraar voor om met hem een spel Wordfeud te doen. Natuurlijk zette mijn zoon alles op alles om te winnen! Word On bestond toen nog niet, maar het is meer nog dan Wordfeud geschikt om het leren van een taal leuk te maken. Laat de leerlingen in een vreemde taaal tegen elkaar spelen. Alle scores worden online op een leaderboard bijgehouden, dus de leerkracht kan de resultaten van zijn leerlingen zien.

Nadeel

Het nadeel van Word On is dat het net zo verslavend is als Wordfeud. Mijn usernaam is rianvisser. Wil je tegen me spelen, wees dan snel. Waarschijnlijk zet ik mezelf snel op rantsoen, omdat het me teveel tijd kost.

Loading

6 Reacties

 1. Even over het puntje Woordenboek hierboven, waarin wordt gezegd dat afkortingen niet mogen, laatst kom ik tegen een computer te s p allen die dbcs als doordat gebruikt, wat dus echt wel een afkorting is. Daarnaast wordt gesteld dat het leenwoord sex mag, nee dat mag dus niet, want dat wordt als foutief gezien, daarbij wijst wordon heel veel woorden af die eindigen op e , zogezegde verkort woorden

 2. Hoe kan ik vrienden verwijderen die ik niet meer wil gebruiken, weet iemand daar een antwoord op?

  alvast vriendelijk bedankt

  Barbara Huvermann

 3. Ik denk dat ze het gedaan hebben, zodat je sterren moet betalen om de muntenmeter weer te zien. Maar ik doe niets met die muntjes, dus mij maakt het niet zoveel uit. Je moet alleen zelf je score voor een wordd uitrekenen nu, voordat je op speel drukt.

 4. Ik speel ook WordOn, maar ineens was mn puntenteller weg en stond er alleen nog n geel vraagteken
  Eerder al was de muntenteller weg, maar dat vond ik niet zo erg!
  Weet jij hoe dit ksn?

 5. Super spel! ik speel ook nog steeds Wordfeud, maar ik ben het met je eens betreft het “geluk” wat je kan hebben met het spel.
  Als toevoeging naast de woordenlijstjes kun je ook kijken op http://www.wordon-help.nl

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.