Hallo wereld! Schrijfopdracht voor het basisonderwijs

Hallo wereld! SchrijfopdrachtSpeciaal voor de kinderboekenweek 2012, maar ook voor andere gelegenheden, heb ik een schrijfworkshop gemaakt voor groep 4 en hoger. In deze workshop gaan de kinderen zelf een reisverhaal schrijven.

Als voorbereiding op de les kan klassikaal via het digibord een kort verhaal gelezen worden. Dit is het boekje Mus op het net. In dit verhaal gaat Muis op reis. Via e-mail brengt hij verslag uit aan Mus, die thuisblijft.  Er is een app Mus op het net voor iPad en iPhone. De les kan eventueel ook zonder dit leesboekje gedaan worden.

Gratis digibordles

schrijfworkshopDe eerste pagina’s van de digibordles zijn bedoeld om in de klas een gesprek op gang te brengen en kinderen te laten nadenken over reizen, wat ze zelf al van de wereld gezien hebben, waar ze graag naartoe zouden gaan, wat ze meegemaakt hebben, etc. Zo wordt hun fantasie gestimuleerd.

Daarna komen een aantal pagina’s waarbij de kinderen moeten kiezen hoe ze op reis gaan, wie ze tegenkomen, waarheen ze gaan, etc. Ze schrijven telkens slechts één woord op. Soms zijn kinderen bang dat ze geen verhaal kunnen schrijven of niet kunnen verzinnen. Door te beginnen met een paar woorden ontstaat er als vanzelf een idee en worden ze over de eerste drempel heen geholpen.

Ik heb de les afgelopen weken een paar keer geprobeerd en was erg enthousiast. Ik hoop dat leerkrachten dat ook zijn. Ik merk soms op scholen dat er weinig tijd is voor creatief schrijven. Toch denk ik dat het erg belangrijk is. Het gaat dan niet om netjes schrijven en juiste spelling, maar om het gebruiken van je fantasie, om plezier in taal en om zelfexpressie.

Bij de les hoort een gratis handleiding die u per e-mail kunt aanvragen. Meer informatie hierover vind u in de les.
U kunt de les hier gratis downloaden.

Plezier in lezen en schrijven

Voor een lezing maakte ik de presentatie: Plezier in lezen en schrijven. Deze presentatie gaat over plezier in lezen en de magie van geschreven taal.
Met extra aandacht voor gebruik van het digibord bij klassikaal lezen en veel tips voor opdrachten creatief schrijven. U kunt deze ook gratis downloaden.

schrijfworkshopschrijfworkshop

Loading

1 Reactie

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.