Het lettercircus: iPad app met voorleesverhalen over letters

Het LettercircusZojuist verschenen!

Digitale kinderboeken krijgen steeds meer aandacht. En dat is niet voor niets. Het onderwijs ontdekt hoe digitale kinderboeken gebruikt kunnen worden op het digibord of op de iPad. Ouders en grootouders ontdekken hoe leuk het is om samen met hun kind op telefoon of tablet een interactief kinderboek te lezen. Tot nu toe zijn vooral prentenboeken omgezet tot interactief kinderboek. Het lettercircus is het eerste interactieve voorleesboek met iets langere verhalen. Hij is gemaakt door Books2download.

Het LettercircusHet boek

Fien woont met haar vader Joep in een woonwagen in de duinen. Fien wil alle letters van het alfabet leren kennen en gaat samen met haar vader op zoek. In Het lettercircus worden de letters van het alfabet op een speelse wijze bekeken en geoefend.

Het lettercircus verscheen in 2004 als papieren boek bij uitgeverij Clavis. De laatste jaren was het alleen nog in de bibliotheek te leen. Maar nu is er dan de iPad app! U kunt kiezen voor zelf lezen of luisteren hoe stemacteur Siebe Meijer de verhalen voorleest. In alle tekeningen zitten letters verborgen die u samen met uw kind kunt zoeken. De letters maken geluid als je erop klikt. Het boek eindigt met een aanklikbaar alfabet.

Het lettercircus is de leukste manier om het alfabet te leren!

In het laatste verhaal, bij de letter Z, brengt Joep Fien naar bed. Maar eerst zingt hij nog een liedje. Klik op de luidsprekerbutton voor een fragment.

geluidsfragment

Download hem nu in de App Store.

Rian Visser schreef de verhalen van Het lettercircus toen haar zoon vijf jaar oud was. Haar zoon ontdekte dat veel voorwerpen letters waren en samen gingen ze op zoek. In de app doet ze een oproep aan kinderen om foto’s te maken van lettervoorwerpen en deze te mailen naar rian@rianvisser.nl.

Mark Janssen maakte de prachtige tekeningen van Het lettercircus. Eerst tekent hij alles op papier en daarna kleurt hij de afbeelding in op de computer. Op veel tekeningen zie je een poes.

Rian Visser en Mark Janssen

Gratis proberen

In de nieuwsbrief heeft Books2download een oproep gedaan aan mensen om te vertellen waarom zij de app wilden proberen. Uit alle mails zijn elf mensen uitgekozen. Hieronder vindt u een paar fragmenten uit de mails. Sorry, voor de mensen die we geen promocode kunnen geven. Gelukkig is de app ook gewoon te koop.

Deze mensen krijgen een gratis app:

Het Lettercircus1] Graag ontvang ik Het lettercircus, omdat ik ib-er ben op een basisschool in een achterstandswijk. Wij doen altijd veel moeite om ouders te motiveren hun kinderen voor te lezen en vooral ook met hen naar de bieb te gaan. […] Onze ouders beschikken wel allemaal over internet, een smartphone en steeds meer over een Ipad. Daar maken ze veel gebruik van en de kinderen ook. Ik denk dat we ouders veel beter zouden kunnen motiveren om voor te lezen, via een Ipad. Het hulpmiddel is voor hen aantrekkelijk, goed te gebruiken en een goede ondersteuning voor iets waarvan ze zelf moeite hebben om het aan te bieden.

2] Graag ontvang ik Het lettercircus, omdat wij in China wonen en Nederlandse boeken moeilijk te krijgen zijn voor ons. […] We hebben een stempelalfabet en daar doen we activiteiten mee tijdens de home-schooling. […] Ik zou graag digitale boeken uit proberen, omdat die meer in opkomst zijn en ik die via het internet kan verkrijgen. Wij hebben sinds vorig jaar een iPad en daar kan ons zoontje al goed mee omgaan. Ik hoop dat het gebruik van digitale kinderboeken een van de nieuwe manieren zal worden waardoor hij nog meer wil gaan leren lezen en schrijven.

3] Graag ontvang ik Het lettercircus, omdat ik erg geïnteresseerd ben in deze creatieve en inspirerende app. Ik ben zelf werkzaam als groepsleerkracht op een basisschool en als leerkracht voor 6 basisscholen voor (hoog)begaafde kinderen. Voor dat laatste ben ik op zoek naar lesmateriaal met name voor de iPad, omdat we daar mee willen gaan werken. Ik geloof nl. dat dit de toekomst is voor een nieuwe manier van lesgeven en leren.

4] Graag ontvang ik Het lettercircus, omdat ik kartrekker ben van het Lezen is Top project op onze school. Dit jaar zijn we daarmee gestart in groep 1, 2 en 3. Zou graag eens uitproberen hoe kinderen omgaan met lezen via de iPad. Wil graag mijn iPad daarvoor gebruiken. Wie weet krijg ik op deze manier de directie en collega’s enthousiast om eens na te denken over deze vorm van lezen met kinderen.

5] Ik ben docent opvoedkunde en didactiek. Ik geef les over ontluikende geletterdheid en vind de app bijzonder interessant als materiaal voor mijn lessen. Dan kan ik dat via mijn iPad demonsteren aan mijn studenten

6] Graag ontvang ik Het lettercircus, omdat ik in mijn Remedial Teaching praktijk een 6 jarig jongetje heb dat heel veel moeite heeft met het zich eigen maken van de letters. Ik probeer al zijn zintuigen in te zetten om de letters te automatiseren. Een mooi boek over letters om uit voor te lezen en samen plaatjes te kijken zal hij erg kunnen waarderen. Het verhaal kan ik gebruiken als anker.

7] Graag ontvAlfabetang ik Het lettercircus, omdat ik deze graag met mijn kinderen uit mijn groep 3 wil delen. Het zijn kinderen met een spraak-taalprobleem en hebben veel visuele ondersteuning nodig.
Ook het lezen is voor veel kinderen niet vanzelfsprekend en om het lezen leuk te maken en te houden zetten we alles in. Nu zal ik voor het eerst een iPad in de groep gaan gebruiken en dat lijkt mij een mooie start naar weer een nieuwe vorm van lezen in het onderwijs. Wat het helemaal zo leuk maakt is dat wij 13 februari een letterfeestje hebben gepland (de kinderen kennen dan alle letters). Wat een mooi cadeau zou dit dan zijn op ons feestje!

8] Graag ontvang ik Het lettercircus, omdat mijn kleinzoon het geweldig vindt om voorgelezen te worden van de iPad. We verslinden ook gedrukte boeken, maar de verhalen op de iPad maken het (voor)lezen tot een echt en groot avontuur.

9] Graag ontvang ik Het lettercircus, omdat ik erg veel vertrouwen heb in de producten van Books2download. Mijn zoon is in januari vijf jaar geworden. […] Hij is grote fan van Nippertje en Timo. Nieuwe verhalen van Rian Visser zijn dus zeker interessant.

10] Graag ontvang ik Het lettercircus, omdat ik met mijn opvangkindjes heel veel met taal bezig ben en ik vind dit in het kader van VVE heel belangrijk.

11] Graag ontvang ik Het lettercircus, omdat ik een hele enthousiaste juf ben van 30 hongerige kleuters. Hongerig naar letters en woorden!! Toevallig gebruik ik iedere dag mijn iPad in de klas om met mijn taalzwakke kinderen fonemische oefeningen te doen. Dat werkt zo fijn!! Het zou natuurlijk heel fijn zijn als ik Het lettercircus ook kan gebruiken.

Veel plezier ermee!

Loading

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.