Een tweet met een link

In 140 tekens is het onmogelijk om veel informatie te geven. Daarom plaatsen veel mensen een link in hun tweet. Met een spannend, nieuwsgierig makend berichtje lok je de lezer naar een website. Zo vraag je aandacht voor een nieuw artikel op je blog, wijs je je volgers op een interessant artikel of filmpje dat je gespot hebt, nodig je mensen uit om ergens op te stemmen, etc.

Ik zie dat sommige twitteraars veelvuldig interessante informatie versturen, maar zonder goed werkende link erbij. Bijvoorbeeld: [ Mooie expositie in ons museum. Komt allen! ]. Waar kan ik meer lezen? Of [ Mooie expositie in ons museum. Kijk op museum.nl. ].

Zorg dat de link ook écht een link is

Je moet het mensen zo makkelijk mogelijk maken. Als ik twitter [ Stem op mij! Kijk op stemopmij.nl. ] dan moeten mensen naar hun browser gaan en daar in de url-balk stemopmij.nl intypen. Twitter herkent een adres zonder www ervoor niet als link. Weinig mensen hebben daar zin in, dus je krijgt niet veel hits. Je kunt zorgen dat de link in je tweet ook écht een link is door http://www erbij te typen. Maar er zijn handiger manieren.

Shrink url

Helaas is een link naar een webpagina vaak erg lang en je hebt maar 140 tekens. Twitter heeft hier iets op bedacht: ze verkort de url (= adres van de websitepagina) voor je.

Bijna alle Twitterprogramma’s bieden hiervoor een functie. In Tweetdeck kun je met het symbooltje linksonder het invoerveld de url verkorten. In dit voorbeeld zie je het adres naar mijn app 10 Twitter Schrijftips.

Tweetdeck 1

Met het symbooltje linksonder (een link met twee driehoekjes eromheen) kun je de link verkorten. Tweetdeck maakt er dan een versleutelde link van. Deze link is veel korter en neemt minder tekens in beslag.

Tweetdeck 2

Als je twittert via je browser zal Twitter zodra je een link plaatst de tekst”Link will appear shortened” laten zien.

Twitter

Na het versturen, wordt de link niet versleuteld, maar toont Twitter alleen het eerste stukje van de url. Zodoende heb je een goed werkende link en nog wat ruimte over voor een bericht. Zie hieronder hoe zo’n bericht eruit ziet.

Twitter 1

Het geheim

Het geheim van een goed werkende link in een tweet is dus heel simpel: Typ niet een webadres over. Ga naar de webpagina waarnaar je wilt linken, kopieer die afgrijselijk lange lelijke url uit de adresbalk, inclusief http:// en plak deze in je tweet. In het programma dat je gebruikt verkort je de url tot een beschaafd rijtje tekens.

Meer twitter tips

Een pdf twitteren, hoe werkt dat?
Een privé foto twitteren per DM
Twitteren over de grens
10 Overeenkomsten tussen fictie schrijven en twitteren

Loading

2 Reacties

  1. Het is voor de meeste mensen ook niets nieuws, gelukkig. Ik merk soms ook dat ik bijvoorbeeld in Tweetdeck een link niet kan openen en dan vanuit een andere app wel. Dat die functie nu ook in Twitter via de browser zit is vrij nieuw.

  2. Dit doe ik al lang, maar soms gaat het nog wel eens mis en gaat er in de link iets niet goed. Toch schijnen sommige mensen de link dan wel te kunnen openen en sommige niet. Daar ben ik nog steeds niet achter:-) Het is zeker handig dat Tweetdeck de lange url’s gelijk inkort en dat gaat meestal goed.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.