De tablet in het onderwijs

Update 11 mei 2014

De tablet is een ideale computer voor het onderwijs. Kinderen kunnen er zelfstandig mee werken en de leerkracht beschikt – wanneer hij de tablet koppelt aan een digibord – over een grote hoeveelheid (interactieve) boeken, educatieve apps, educatieve spellen, films, kranten en websites. Ook de eigen documenten kunnen vanaf de tablet gepresenteerd worden.

Met een kabeltje

De iPad is een tablet, die net als een vaste computer of een laptop aan een digibord of beamer met scherm gekoppeld kan worden. Van het digibord of de beamer gaat een VGA-kabel naar de computer. Met een verloopkabeltje  je de iPad op deze VGA-kabel aansluiten. (NB dit werkt niet bij een iPad1). Op de foto hiernaast zie je het kabeltje voor de iPad 2 en 3. De iPad 4 heeft een iets kleinere aansluiting.
Het kabeltje past ook in een iPhone, maar deze geeft geen beeld via beamer of digibord.

Een kleine technische tip: het witte kabeltje gaat makkelijk scheef zitten in de iPad en dan is de verbinding even weg. Ik vind dat storend. Met een iPad ga je toch wat wilder om dan met een laptop of vaste computer, dus het gebeurt mij nogal eens. Daarom plak ik het stekkertje vaak met een stukje ‘hightec’ plakband aan de iPad vast.

Android tablets zijn lastiger om aan te sluiten op een digibord. Soms lukt het met een HDMI-VGA-verloopkabel. Er zijn zoveel verschillende Android tablets dat het niet mogelijk is om hier een goed overzicht te geven.

Draadloos

Soms is het mogelijk om draadloos een verbinding te maken. Met een iPad kan dit vrij eenvoudig wanneer op de computer die met het digibord verbonden is, AppleTv geïnstalleerd is. Zodra de computer en de iPad op hetzelfde wifi-netwerk zitten, is de iPad verbonden met het digibord.

Prowise maakt zowel tablets (met Android besturingssysteem) als digiborden. Deze kunnen eenvoudig draadloos een verbinding maken. Ook hierbij is wifi noodzakelijk. De connectie van tablet en digibord gaat verder dan alleen de mogelijkheid om apps vanaf een tablet op het digibord te tonen. De leerkracht kan op het bord een opgave tonen. Leerlingen kunnen hun tablets ook als ‘stemcomputer’ gebruiken of het juiste antwoord intypen. De leerkracht kan dan precies zien welke leerling welk antwoord gegeven heeft.

Bediening

Wanneer een iPad aangesloten is op een digibord, functioneert het bord enkel als scherm. De muispen of het touchscreen van het digibord werkt dan niet meer. Dingen aanklikken en schrijven doe je op de iPad. Ook interactiviteit zoals de iPad scheef houden en daarmee dingen op het scherm laten bewegen, kan natuurlijk niet met het digibord gedaan worden.

Via Prowise tablets is meer interactiviteit via het digibord mogelijk.

Hier ziet u de iPad met het witte verloopkabeltje en de geluidskabel. Het meisje bedient de iPad, de zaal kijkt mee op een groot scherm.
De iPad met een verloopkabeltje en geluidskabel.

Welke apps zijn er en waar vind je ze?

App is een afkorting van applicatie. Het is eigenlijk een programma, maar het kan bijvoorbeeld een (interactief) boek zijn, een spel of een 3-dimensionale weergave van de ruimte. De apps die gemaakt zijn voor een tablet of smartphone kun je niet vanaf een laptop bekijken.

Voor de iPad koop je apps in de App Store.
Voor een Android tablet koop je apps in Google Play.

Het assortiment educatieve apps en prentenboek apps is voor iPad vele malen groter dan voor Android tablets.

Onderwijs
In de categorie Onderwijs vindt je bijvoorbeeld apps voor leren tellen, letters leren en woordjes maken. Dit zijn er nog niet zoveel en de mogelijkheden erin zijn beperkt. Ik hoorde dat sommige leerkrachten nooit verder keken dan Onderwijs. Dan mis je veel!

Boeken
Interessant voor het onderwijs is de categorie Boeken. Hierin vind je een snel groeiende hoeveelheid prentenboeken en leesboekjes. Sommige zijn heel interactief, andere wat eenvoudiger. Verschillende prentenboekapps worden in diverse talen voorgelezen, terwijl de tekst ook in beeld is. Dit kan voor talenonderwijs erg interessant zijn.

Geneeskunst, amusement, wetenschap, fotografie, muziek, games, productiviteit
Er zijn nog veel meer categorieën die de moeite van het inspecteren waard zijn. Er zijn leuke apps over astronomie, zelf muziek maken, tekenen, foto’s bewerken, educatieve en wiskundige spellen, Wordfeud (Scrabble in verschillende talen) en anatomie om maar even iets te noemen. Doorzoek alle categorieën of gebruik de zoekfunctie. Veel apps zijn er alleen in het Engels, maar dat hoeft niet altijd een bezwaar te zijn. Vul de zoektermen dus ook in het Engels in.

iBooks
IBooks is de boekenwinkel van de iPad. Hier vind je heel veel digitale kinderboeken. Sommige boeken bevatten animaties, geluid en video. Om in deze boekwinkel te komen moet je eerst via de App Store de gratis app iBooks downloaden.

Wat kost een app?

Apps zijn schrikbarend goedkoop. Veel apps zijn gratis of de makers bieden een gratis LiteVersie aan, zodat je een gedeelte van de app gratis kunt gebruiken, voordat je tot aanschaf over gaat. Een prentenboekapp kost dikwijls maar €3,99. Ook wordt er vaak gestunt met prijzen. Als je in de klas meerdere iPads gebruikt die op één iTunes account aangesloten zijn, hoef je de app maar één keer aan te schaffen.

Reacties en aanvullingen  op gebruik van de iPad in het onderwijs zijn welkom!

Loading

6 Reacties

  1. Werkt dit ook als je op lokatie komt? Bijvoorbeeld in een klaslokaal met een digibord? Of ben je dan eerst een kwartier software aan het installeren?

  2. Rian, gebruik voortaan de apple tv. Kost 119 euro en je kunt draadloos presenteren met de ipad2 . Ik was ook zo gefrustreerd over dat kabeltje en dat is dan voorbij. Je hebt wel hdmi nodig naar een tv of beamer met hdmi aansluiting. Werkt fantastisch.

  3. Op het ogenblik is in een klaslokaal dikwijls een laptop of vaste computer aan het digibord gekoppeld. Daarop kun je flash opspelen. Biedt een android tablet niet ongeveer hetzelfde?
    Het bijzondere van een iPad is de rijkdom aan apps, die speciaal voor iPad gemaakt zijn. Die zijn op geen enkele andere manier te tonen dan via de iPad. Voor android tablets staan in de Android Market natuurlijk ook apps, maar er zijn bijvoorbeeld geen Nederlandstalige interactieve prentenboeken voor Android.
    Het aansluiten van een iPad is vrij simpel, dus het zou een aanvulling kunnen zijn op de laptop, die al verbonden is met het digibord.

  4. Ik geef vanuit het innovatieplatform VO regelmatig workshops in het land over de implementatie van digitaal lesmateriaal. Niet zelden bemerk ik inmiddels teleurstelling over het feit dat de I-pad niet alle bestandstypen weer kan geven.
    Ik ben van mening dat er gesproken moet worden over tablets en niet over de i-pad alleen. Digitaal leermateriaal wordt steeds interactiever en (flash)animaties ( websites zoals b.v. Bioplek) zijn een verrijking in de les. De i-pad is dus in een flink aantal gevallen minder geschikt voor het onderwijs terwijl andere fabrikanten wél inspelen op de behoeften. Het lijkt me raadzaam om hierover vóór de aanschaf van het type apparaat goed over na te denken

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.