Met apps leren lezen op iPhone en iPad

Deze week zijn twee nieuwe apps uitgekomen met leesboekjes voor beginnende lezers. Het zijn eenvoudige apps zonder animaties en voorleesstem. Dat is expres gedaan: kinderen moeten tijdens het lezen niet worden afgeleid of verleid om zich te laten voorlezen. De apps zijn zowel voor iPad als iPhone geschikt. Nu kunnen kinderen overal en altijd lezen:
‘Mam, mag ik even jouw iPhone?’
‘Wat wil je doen? Gamen?’
‘Nee, een boekje lezen! Ik moet toch veel oefenen?’

Een nieuw soort leesboekje

De pagina’s swipen verticaal. Dat lijkt in het begin wat vreemd: het is alsof je een kalenderblad omslaat. Dit heeft echter eenu reden. Kinderen vinden het prettig om tijdens het lezen met hun vinger de tekst te volgen, dus wrijven ze met hun vinger van links naar rechts over het scherm. Het is vervelend als de pagina dan telkens wil omslaan. Daarom bladert dit e-book dus boven naar beneden. Ik denk dat dit een nieuwe trend wordt en dat we het over een paar jaar heel normaal vinden.

Mus op het net

Dit verhaal is geschreven op AVI M4-niveau. Dat is voor kinderen die ongeveer één jaar leeservaring hebben. In Nederland is dat groep 4, in België het tweede leerjaar. Maar natuurlijk kunnen ook oudere kinderen plezier hebben met dit leesboekje.

Muis gaat op reis en Mus blijft alleen thuis. Dat vindt Mus niet zo fijn. Ze zal haar vriend Muis missen. Daarom leert Muis hoe Mus hem een mail kan sturen.

Alle boekjes van Mus hebben een educatief thema. In dit deel staat het gebruik van internet centraal. Op een grappige, eenvoudige manier leren kinderen tijdens het lezen over e-mail, surfen, chatten, gamen en internetverslaving. Mus heeft tegen haar verslaving een goede oplossing gevonden! En super grappig verhaal met frisse, stevige tekeningen van Alex de Wolf.

Kijk in de App Store Mus op het net

Sproet, de stoutste pony van stal

Dit verhaal is eveneens geschreven op AVI M4 niveau. In deze app vind je een spannend verhaal over Sproet, een nieuwe pony in de manege, en Anne die zo dolgraag op paardrijles wil maar niet mag van haar moeder. Het is het eerste deel uit een fysiek leeskoffertje met 4 leesboekjes en een informatief werkboekje. Het leeskoffertje zal in oktober in de boekwinkel verschijnen.

“Er is een nieuwe pony op stal.
Hij heet Sproet.
Iedereen wil op hem rijden, want Sproet ziet er lief uit.
Maar is hij dat ook?”

De prachtige paardentekeningen zijn van Margriet van Noort. Een boek voor alle paardenmeisjes en -jongens (en hun ouders).

Kijk in de App Store Sproet, de stoutste pony van stal

Loading

3 Reacties

  1. Pingback: Kinderen leren lezen op iPhone en iPad | Soebar
  2. Pingback: Kinderen leren lezen op iPhone en iPad | Soebar

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.