Sproet, de stoutste pony van stal

Het schrijven van een boek is leuk, maar ik kan ook erg genieten van de periode waarin het geïllustreerd wordt. Op het ogenblik werk ik samen met Margriet van Noort aan het leeskoffertje Sproet, de stoutste pony van stal. Hierin komen vier leesboekjes voor kinderen vanaf 7 jaar en een leuk informatief werkboekje.

Elk boekje bevat een afgerond verhaal en samen vormen de boekjes een doorlopend verhaal. Op deze manier maakte ik al eerder drie leeskoffertjes voor de allereerste lezers, vanaf AVI start. Het is voor kinderen die net leren lezen meer stimulerend om een paar dunne boekjes uit te lezen dan een dik boek.

Vanaf 7 jaar

Sproet is voor iets oudere kinderen dan mijn eerdere leeskoffertjes. In AVI start moet elk woord een lettergreep zijn. Omdat het woord pony al AVI M4 is en ook omdat kinderen meestal pas vanaf 6 jaar beginnen met paardrijden, besloten uitgeverij Gottmer en ik om deze boekjes voor kinderen vanaf groep 4 te schrijven. De verhaaltjes zijn opgestuurd naar Cito die een AVI check doet en ze vanmorgen kreeg ik ze terug en ze hadden het niveau dat ik wilde: AVI M4 en E4.

De illustraties

Boekje 1 en 2 zijn al helemaal geïllustreerd. Margriet mailt mij wat ze klaar heeft en dat zet ik alvast in de opmaak zodat Uitgeverij Gottmer en ik ernaar kunnen kijken. Ik ben ook de vormgever van de koffertjes, dus dat is handig. Soms passen we nog kleine dingen aan, zoals het raam van de kantine dat meestal een brede glaswand is. Ik kan dan ook goed zien of tekst en beeld goed bij elkaar passen.

Raam aangepast

Loswerken

Twee weken geleden is Margriet met mij mee geweest naar de stal waar ik paardrij om te kijken hoe dat longeren met een touw nu precies ging. Ik doe dat zelf op de manier van Emiel Voest, op een manier die ‘loswerken’ genoemd wordt. Hierbij loopt het paard los om de mens heen en luistert naar zijn lichaamstaal. Je kunt daarbij een touw gebruiken, een leadrope, om mee te zwaaien en zo jezelf iets groter te maken. Zo doet Anne het in de boekjes en zo heb ik het aan Margriet gedemonstreerd. Margriet heeft zelf ook even geoefend. ‘Net circus,’ vond ze. Wonderlijk zoals het paard op hele kleine dingen reageert, bijvoorbeeld op welke schouders je naar het paard toedraait, of je naar zijn billen of hoofd kijkt, of je je handen breed houdt of dicht bij elkaar.

Anne gaat met Sproet 'loswerken'

Informatief

De verhalen zijn grappig en leuk, maar ik hoop dat kinderen ook iets leren over de omgang met pony’s. Zoals niet hard aan de teugels trekken, want dan doe je je pony pijn. Heb respect voor het paard, maar wees wel duidelijk de leider.
In het werkboekje komen leuke spelletjes om te leren hoe alles heet: de onderdelen van het zadel en hoofdstel, de figuren die je kunt rijden in de bak, etc.

In de winkel

De planning is dat het koffertje in oktober, vlak na de kinderboekenweek maar ruim op tijd voor Sinterklaas en Kerst in de winkel zal liggen. Nog even geduld dus!

Loading

10 Reacties

  1. leuk en gezellig please geef me antwoord op deze vraag: sproet is toch een paardje van het ponyhof???.

  2. Dag Annouk,
    Er komt begin 2013 wel een prentenboek, maar er zijn geen nieuwe leesboekjes gepland van Sproet. Ik zal er eens over denken!

  3. Mijn tweelingdochtertjes zijn dol op pony’s en vooral op Sproet. Is er naast de 4 boekjes nog een vervolg op sproet, al dan niet in een hogere moeilijkheidsgraad?

  4. Mijn dochter 7 jaar groep 3 had met de laatste cito toets wat minder gescoord met technisch lezen. Ze is gek op paarden, dus een boekje van Sproet geleend in de Bieb. Een groot succes. alle 4 de boekjes besteld en vandaag binnen gehad. Ze heeft ze in een keer uitgelezen. geweldig.

  5. Wat leuk dat jij boeken schrijft dat wist ik nog niet. Nina mijn jongste en ook al een echt paarden meisje wordt 2juli 7 en gaat naar groep 4 dus ik hoor graag wanneer je koffertje klaar is, helemaal leuk en dan zeker sproet van onze stal. Groetjes ilona

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.