Twitteren over de grens

Ik twitter in het Nederlands. Twitter is gezellig, grappig en persoonlijk. Je kunt er zinvolle contacten leggen en sommige mensen worden echte vrienden. Twitter is ook zakelijk handig, zeker voor zzp-ers. Je kunt een groot netwerk opbouwen en helpt elkaar.

Zakelijk twitteren

Grote bedrijven hebben het moeilijker op Twitter, want wij houden niet van automatische DM’s waarin mensen meteen hun producten of diensten aanbieden. Wegwezen! Vervuil twitter niet met commercie, met tweets waarin je alleen je eigen producten spamt zonder te reageren op anderen. Daar is Twitter niet voor.

Engels account

Sinds kort heb ik ook een Engels Twitter account. Dat ben ik begonnen omdat ik apps uitbreng in het Engels en wil zien wat er in de rest van de wereld gebeurt. Ik volg vooral schrijvers, illustratoren, uitgevers, app-makers en media. Dat is even wennen: weer op 0 followers beginnen. Maar ik heb gewoon mijn koffers gepakt en ben op reis gegaan. Wat ik tegenkwam viel niet mee.

Ik krijg heel veel auto-DM’s, mensen reageren weinig op elkaar, ik zie bijna geen reply’s en mentions, bijna elke tweet die mensen verzenden bevat een link naar een blog of site. Mensen volgen mij gul terug, dat wel. In het begin probeerde ik wat persoonlijke dingen te melden, maar niemand reageerde. Waarom niet? Op vragen kwam geen antwoord. Alleen als ik een quote van een bekende auteur citeerde kreeg ik wel eens een retweet. Teleurgesteld realiseerde ik me dat ik verwacht had dat overal in de wereld getwitterd wordt zoals we dat in Nederland doen. Misschien is dat helemaal niet zo.

De eerste keer naar het buitenland

Het deed me denken aan Nederlanders die in de vorige eeuw voor het eerst met hun autootje op vakantie gingen naar Frankrijk en terugkwamen met wilde verhalen. Ze eten daar stokbrood! Hagelslag kennen ze niet! Steeds meer mensen gingen naar het buitenland op vakantie en – toen vliegreizen betaalbaar werden – zelfs de oceaan over. Nu weten we allemaal dat mensen in Spanje tussen de middag een dutje doen, dat ze in Engeland lauw bier drinken en dat Amerikaanse pizza’s het formaat hebben van een autoband.

Niet alleen de leefstijl, maar ook de omgangsvormen verschillen. In Engeland zijn ze super beleefd en vriendelijk; zelfs de controleur in de bus noemt je love. Engelsen vinden het niet erg als je soms een taalfout maakt: zelf spreken ze immers alleen Engels. Zolang je maar vaak genoeg please zegt is het geen probleem. Fransen zijn daar heel anders in. Zij gaan echt niet langzaam voor je praten als je hun prachtige taal niet vloeiend spreekt. De Amerikanen die ik ontmoet heb bleken veel alternatiever en kritischer op hun eigen land dan ik verwacht had. Maar ze zijn wel erg preuts: ondanks de sexy clipjes op MTV zijn normen en waarden erg belangrijk.

Met Twitter naar het buitenland

Als de culturen zo anders zijn, is het dan niet meer dan logisch dat overal anders getwitterd wordt? Een Nederlands/Engelse tweep bevestigde dat het inderdaad in het Engels lastiger is om persoonlijk contact te krijgen. De verhouding persoonlijk/commercieel is omgedraaid vergeleken bij Nederland. Hier is het vooral persoonlijk en een klein beetje zakelijk, daar vooral zakelijk en een klein beetje persoonlijk.

Ik ben daarom op mijn Engelse account meer commercieel gaan twitteren. Ik heb zelfs een auto-DM ingesteld – sorry – maar het werkt: dan kijken mensen toch even wat je te bieden hebt. Daardoor krijg je dan soms contact. Zakelijk is mijn Engelse account handig, ik heb er al een paar goede contacten aan overgehouden. Reviews voor mijn app en mijn prentenboek als e-boek op een Amerikaanse online bibliotheek. En mensen reageren op mijn apps: Timo and the Magical Picture Book en 10 Twitter Writing Tips en de e-tutorial About creating an app. Maar ik denk nog niet aan emigreren. Ik kan de hagelslag niet missen.

Andere ervaringen

Ik ben erg benieuwd hoe het anderen vergaat die over de grens twitteren, privé of zakelijk. Zijn er landen waar het net zo is als in Nederland? Hoe twitteren de Chinezen? Reacties en tips zijn welkom!

 

 

Loading

1 Reactie

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.