SHIATSU, Japanse drukpuntmassage
_____________

Yin/yang en de 5 elementen

Yin/yang
De theorie van Yin en yang is de basis van de oosterse filosofie. Yin betekent van oudsher schaduwkant van de berg en yang betekent zonkant van de berg. Op het lichaam lopen de yangmeridianen aan de zijde die door de zon beschenen wordt (de rugzijde en de bovenzijde van de armen en de yinmeridianen aan de schaduwkant (voorzijde en onderkant armen).

Yin en yang zijn twee polariteiten die zich overal en altijd manifesteren en waarbinnen alle bewegingen en veranderingen plaatsvinden. Deze bewegingen van energie is gelijk aan 'leven'. De termen yin en yang worden gebruikt om dit leven te beschrijven. Het zijn dus geen statische begrippen, maar een methode om veranderingen te beschrijven zodat er mee gewerkt kan worden. Een man is meer yang en een vrouw meer yin. Maar een jonge vrouw is yang ten opzichte van een oude vrouw. Met yin en yang kunnen dus relaties worden beschreven van dingen ten opzichte van elkaar. Absoluut yang en absoluut yin bestaat niet.

Enkele eigenschappen die yin en yang vertegenwoordigen zijn:
Yang: hemel, mannelijk, energie, licht, warm, zomer, aktief, zout.
Yin: aarde, vrouwelijk, materie, donker, koud, winter, passief, zoet.

Yin en yang organen
De yin organen zijn: long, milt, nier, hart, lever.
De yang organen zijn: dikke darm, maag, blaas, dunne darm en galblaas.

Kenmerk van de yin organen is dat deze gevuld zijn met bloed. Alleen de long is hierop een uitzondering, maar wordt wel omgeven door bloed om de zuurstof aan af te geven. De yin organen zijn van vitaal belang voor het lichaam. Zwakte van de yin organen is vaak levensbedreigend.

Kenmerk van de yang organen is dat deze afwisselend vol en leeg zijn. Ze spelen een belangrijke rol in de spijsvertering. Als een yang orgaan operatief wordt verwijderd is dit niet direct levensbedreigend.

Ieder yin orgaan is gekoppeld aan een yang orgaan die een gelijksoortige functie heeft.
Long/dikke darm: loslaten en opnemen
milt/maag: opslag
nier/blaas: zuivering
hart/dunne darm: kwaliteit van het bloed
lever/galblaas: verdelen energie.


De 5 elementen
De theorie van de 5 elemenenten is later ontstaan dan de yin/yang theorie en voegt er iets aan toe. Alle verschijnselen in de natuur werden ingedeeld bij een van de 5 groepen, die een bepaalde 'beweging' of 'kwaliteit van energie' aanduiden.

Deze elementen zijn: aarde, metaal, water, hout en vuur. Deze elementen staan met elkaar in relatie in een voedende kringloop en in een controlerende kringloop.
Een voorbeeld van zo'n kringloop zijn de seizoenen.
In de winter (water) is het leven naar binnengekeerd;
in het voorjaar (hout) begint alles te groeien, een opwaartse kracht;
in de zomer (vuur) is alles in bloei, een uitstralende kracht;
in de nazomer (aarde) vindt rijping en verwerking plaats;
in de herfst (metaal) trekken de krachten zich terug in de aarde, een neerwaartse kracht.

5 elementen
aarde metaal water hout vuur
organen milt/maag long/dikke darm blaas/nier lever/galblaas hart/dunne darm
hartbeschermer/3-warmer
kleur geel wit zwart blauw/groen rood
emotie piekeren verdriet angst woede vreugde
seizoen nazomer herfst winter voorjaar zomer
zintuig mond neus oren ogen tong
smaak zoet scherp zout zuur bitter

De theorie in de praktijk
De theorie biedt de shiatsutherapeut een soort raamwerk waarin hij de verschijnselen die hij waarneemt kan plaatsen. Soms past iemand precies in een bepaald 'syndroom'. Komt er iemand met zwarte kleren de behandelkamer binnen, klaagt over kou, is snel vermoeid, heeft een voorkeur voor zoute hapjes en heeft hij/zij ook nog donkere wallen onder de ogen dan is een verstoring van de niermeridiaan zeer waarschijnlijk. Vaker echter doen zich combinaties voor van verstoringen in verschillende elementen. Het leven is complex en de verstoringen zijn net zo complex. Een onderzoekende, integere en open instelling is noodzakelijk.