Do-in

Do-in is een combinatie van meridiaanstrekkingen, ademhalingsoefeningen, ki-oefeningen en zelfmassage. Hiernaast ziet u een aantal meridiaanstrekoefeningen. Door deze oefeningen te doen krijgt u een aardige indruk van de conditie van de energie in uw lichaam. Ze zijn ook geschikt als therapie om energieën te versterken of juist te temperen.

Het doel van do-in is drieledig: Bewust worden van de eigen energie, blokkades opheffen en werken aan een zo goed mogelijk houding om shiatsu te geven.

U kunt do-in gebruiken als therapie voor uzelf. Helaas krijg je als shiatsu-therapeut vaak weinig massage. Do-in helpt om bewust te worden van de eigen energie en om blokkades op te heffen.
Om een goede shiatsu-behandeling te kunnen geven moet u uw lichaam goed kunnen gebruiken. U hoeft niet lenig te zijn, maar het is wel belangrijk om ontspannen bepaalde houdingen te kunnen aannemen. Het gaat er namelijk om zo zuiver mogelijk de energie van de patient te voelen en niet uw eigen spanningen. Ook het oefenen van meditatie is om deze reden van belang. Wanneer uw geest rustig is, kunt u beter waarnemen. Vergelijk uw geest met een wateroppervlakte. Hoe rustige het oppervlak, hoe zuiverder de omgeving zich erin afspiegelt.