Rian Visser

Rian_300Rian Visser

Rian Visser woont in Haarlem met haar man, dochter, zoon en kat. Ze studeerde van 1983 tot 1989 grafische vormgeving aan de Academie voor Kunst en Vormgeving in ’s-Hertogenbosch.

Vanaf 1998 schrijft ze kinderenboeken. Er zijn er al ongeveer negentig verschenen! Rian schrijft ook voor tijdschriften, zoals DICHTER van Plint en vroeger schreef ze voor Sesamstraat.

Grafische vormgeving

In 1994 begon ze haar eigen ontwerpbureau, waarin ze zich voornamelijk bezighoudt met boekvormgeving, o.a. voor uitgeverij Gottmer: De Grijze Jager, Broederband, De Nedergrim, etc.

Schrijven

Rian vindt het leuk om te schrijven voor kinderen die net leren lezen of voor kinderen die moeite hebben met lezen. Dan mag je nog niet teveel moeilijke woorden gebruiken en verhaal moet heel duidelijk zijn. De verhalen moeten spannend en grappig zijn en vooral niet saai. Zo krijgen kinderen plezier in lezen.

Schoolbezoeken en lezingen

Rian bezoekt vaak scholen, werkt als Schoolschrijver op een achterstandsschool en geeft vaak lezingen en workshops over leesbevordering en digitale kinderboeken. Ze vindt het leuk om kinderen tips te geven hoe ze zelf een verhaal kunnen bedenken. Ook legt ze graag uit hoe een boek gemaakt wordt.

Filmpje om in de klas te tonen ter voorbereiding van het schoolbezoek.
Bekijk film op YouTube.

Digibordlessen

Alle gratis digibordlessen kun je vinden op rianvisser.yurls.net.

Apps en e-boeken

Schrijven en vormgeven gaan heel goed samen. Rian vindt het boeiend om zich te verdiepen in digitale kinderboeken en nieuwe manieren van lezen. Ze heeft haar eigen uitgeverij Books2download voor het maken van apps en e-boeken. Daarnaast maakte ze een serie gratis digibordlessen voor het basisionderwijs, o.a. voor de Kinderboekenweek. Scholen kunnen deze gebruiken om meer te leren over kinderboeken, illustraties en zelf schrijven.

Prijzen

In 2013 ontving Rian in het kader van de Week van de Alfabetisering de Achmea persoonlijkheidsprijs voor haar strijd tegen laaggeletterdheid, in het bijzijn van Prinses Laurentien en mevrouw Jet Bussemaker, minister van OCW.

Raadgedicht

Raadgedicht is een samenwerking van Het Poëziepaleis en Rian Visser en wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Lezen, het Kinderboekenmuseum, het Nederlands Letterenfonds en de Poëzieweek. Het doel is het bevorderen van het lezen van poëzie.

Tips leesbevordering

Meld je aan voor de Tips leesbevordering!

Bewaren