Het lettercircus
Voorleesboek
Tekst en idee: Rian Visser
Illustraties: Mark Janssen
Uitgeverij: Clavis
ISBN 90 448 0456 1
Jaar 2006

Fien woont met haar vader Joep in een woonwagen in de duinen. Joep is een echte knutselaar en Fien is vooral een nieuwsgierige meid. Samen gaan ze op zoek naar de zesentwintig letters van het alfabet: naar de B van circus Blij en naar de V van vis bijvoorbeeld. Joep en Fien bedenken de gekste verhalen bij de letters en geven tips om ze via leuke spelletjes en knutsels te oefenen!
In Het lettercircus worden de letters van het alfabet op speelse wijze voor kleuters in beelden en woorden gevat. Een wervelend doe- en leesboekvoor nieuwsgierige kleuters vanaf 5 jaar.

Kleuters herkennen overal letters in. De letter q in een stukje touw en een trommelstokje op een trommel.

Werken met Het lettercircus op de basisschool.

Kleurplaten:

Achterin het boek staan knutsel- en speltips:

Letters zijn fascinerende vormpjes. Voor je leert schrijven, kun je al veel plezier beleven in het herkennen van en het spelen met letters. Hieronder volgen een aantal tips om de letters van het alfabet via spelletjes en knutselwerkjes te ontdekken.

 Om te knutselen ...

 Knippen en plakken
Knip uit een oud tijdschrift grote letters en plak ze op een vel papier. Dezelfde letters bij elkaar of juist alles door elkaar. Maak een mooie collage.

Typen
Ook als je nog niet kunt schrijven, vind je typen misschien leuk. Dat kan op de computer, maar misschien heeft je oma of opa ook nog een oude schrijfmachine die lekker veel geluid maakt.

Stempels maken
Snij een aardappel doormidden en maak er met een mesje een letterstempel van. Doop de aardappel nu in de verf en stempelen maar!

Kleurige letters
Schrijf je naam in grote contourletters op een vel papier. Je kunt de letters inkleuren met verf of krijt of beplakken met snippers gekleurd papier.

 Letters bakken
Ga je brood of koekjes bakken? Bak dan eens een paar letters! Bak je de letters met zoutdeeg, dan worden ze hard en kun je ze schilderen. Bak je naam en hang die bijvoorbeeld op de deur van je slaapkamer.

 Aan de muur
In de winkel zijn plastic hoezen te koop van 4 x 6 vakjes waarin 24 kaarten passen. Plak op elk vakje een letter die je uitgeknipt hebt uit gekleurd papier. Ga nu in oude tijdschriften op zoek naar een plaatje dat hoort bij die beginletter. Of kies een foto uit, bijvoorbeeld een foto van papa bij de letter ‘P’. Ga door tot elk vakje een plaatje heeft. Leuk om op te hangen.

 Letters zaaien
Neem een bak aarde en zaai met tuinkers de eerste letter van je naam. Na een paar dagen komt de letter op.

 Om te spelen ...

Hoepels
Leg een paar hoepels neer en in elke hoepel een letter. Gebruik bijvoorbeeld de beginletters van de namen van je klasgenootjes. Roep de letter en laat je klasgenootjes naar de juiste hoepel rennen. Roep nu een andere letter. De bedoeling is dat iedereen de letters goed leert kennen, en daarna gaat het om de snelheid.

Voelen
Een spelletje voor kinderen die de letters al goed kennen. Schrijf met de vinger een letter op elkaars of buik. Welke letter is het? Draai nu de rollen om.

Voorwerpen zoeken
Leg een letter op tafel. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een steentje van het Scrabblespel. Zet de kookwekker op twee minuten en laat iedereen zo veel mogelijk dingen in de kamer aanwijzen die met de letter beginnen.

Welke letter is weg?
Schrijf losse letters op kaartjes. Maak met de letters een woord van drie of vier letters. Een kind moet zijn ogen dichtdoen. De anderen halen een letter weg. Nu mag het kind weer kijken. Welke letter is uit het woord verdwenen?

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet
‘Ik zie ik zie wat jij niet ziet en het begint met de letter …’ Je kiest een voorwerp dat je ziet en noemt de beginletter. Je vriendjes en klasgenootjes moeten het voorwerp raden. Draai nu de rollen om.

Boodschappen doen
In de supermarkt kun je naar een bepaalde letter op een verpakking op zoek gaan. Ter afwisseling: bedenk boodschappen met een bepaalde (begin)letter.
 

Letters uitbeelden
Probeer met je lichaam een letter uit te beelden, net als Fien doet met de letter S. De anderen moeten dan de letter raden.

Zoekalfabet
Zoek de details terug op de grote platen
Gans in de vorm van de letter G.
Je blijft in platen letters ontdekken. Zelfs de schaduw van dit hondje is een letter.